Maior, despre convocarea la MAE: Nu am primit nicio înştiinţare oficială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Maior, ambasadorul României în SUA, a declarat marţi la Palatul Cotroceni că nu a primit nicio convocare oficială din partea MAE. Anunţul vine în contextul în care luni, Ministerul Afacerilor Externe anunţa că George Maior a fost convocat pentru explicaţii, după ce a declarat, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, că mesajul este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane care au probleme cu legea.

George Maior, ambasadorul României la Washington a declarat, potrivit Digi24, că „nu a primit nicio convoare oficială din partea Ministerului Afacerilor Externe”. Ambasadorul României în SUA, George Maior, a ajuns marţi la Palatul Cotroceni, unde are loc Reuniunea anuală a diplomaţiei române. 

Întâlnirea dintre George Maior şi Klaus Iohannis vine în contextul în care în urmă cu o zi ministrul de Externe Teodor Meleşcanu l-a convocat pe ambasadorul României în SUA pentru a da explicaţii pentru reacţia la scrisoarea transmisă de Giuliani, avocatul lui Trump.

Ministerul Afacerilor Externe anunţa luni convocarea ambasadorului României în SUA pentru explicaţii în contextul în care acesta „a avut o poziţie care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului”.

„Îi asigurăm pe partenerii noştri internaţionali că în România există voinţa politică necesară din partea Guvernului României şi a Coaliţiei de Guvernământ de a garanta funcţionarea corectă a statului de drept, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democraţii şi combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul corupţiei. Domnul Ambasador George Maior a avut o poziţie care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, şi nu reprezintă poziţia MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul naţional aşa cum decurge el din consensul la nivel instituţional şi să se abţină de la declaraţii publice de natură să afecteze negativ relaţiile bilaterale cu alte state. Reamintim că liniile de acţiune ale amabasadorilor sunt agreate la nivelul instituţiilor din România şi orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicaţii în Centrala MAE.”, anunţă Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

După anunţul făcut de MAE, George Maior a precizat, în cadrul unui comunicat, că „va răspunde cu interes şi deschidere convocării Centralei MAE unde va oferi în mod detaliat toate explicaţiile ce i se vor solicita”.

„În ceea ce priveşte comentariul meu pe marginea unei scrisori atribuite lui Rudolph Giuliani, precizez că cetăţeanul american amintit este o persoană privată care nu are nicio calitate oficială în statul american.  În condiţiile în care toate poziţiile oficiale exprimate public de reprezentanţii Statelor Unite ale Americii în ultimii ani, inclusiv în cursul acestui an, au fost contrare spiritului şi sensului mesajelor din scrisoarea atribuită domnului Rudolph Giuliani, am considerat, cu bună credinţă, că este de datoria mea, în calitate de ambasador al României, să apăr reputaţia ţării noastre în faţa unor puncte de vedere incorecte”, şi-a explicat George Maior poziţia adoptată cu privire la scrisoarea semnată de Rudolph Giuliani.

Liviu Dragnea: Domnul Maior şi-a depăşit în mod clar mandatul

Liderul PSD, Liviu Dragnea, în răspunsul său la scrisoarea trimisă de fostul procuror federal Rudolph Giuliani către preşedintele Iohannis, a caracterizat drept „revoltătoare” reacţia ambasadorului George Maior.

„Preşedintele Iohannis nu mai poate pretinde că nu e nimic grav sau că încă nu a lecturat scrisoarea domnului Giuliani. O astfel de poziţie nu ar face decât să întărească percepţia publică larg răspândită că domnia sa este tributar Statului Paralel, pe care l-a protejat până acum. La fel de revoltătoare este şi reacţia celui care ar trebui să reprezinte interesele României în Statele Unite şi care a folosit numele ilustrului senator John McCain, în încercarea de a acoperi adevărurile dureroase din scrisoarea domnului Giuliani. Domnul Maior şi-a depăşit în mod clar mandatul, iar din acest moment nu mai poate fi privit cu încredere de partenerii americani. Salut decizia Ministerului de Externe de a-l chema să explice această ieşire în decor şi sper ca măcar de această dată preşedintele Iohannis să facă ceea ce este în interesul României”, a scris Liviu Dragnea pe contul său de Facebook.

George Maior: Scrisoarea lui Rudolph Giuliani, espresia unui lobby

„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar" a declarat, luni, George Maior, ambasadorul României în SUA, ca răspuns la scrisoarea transmisă de fostul procuror federal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite