„Superimunitatea“ avocaţilor a fost adoptată în unanimitate de către deputaţi. Legea merge la promulgare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea avocaturii, iniţiată de parlamentari-avocaţi de la toate partidele, care prevede, printre altele, obligativitatea ca avocatul să fie informat imediat ce a fost interceptat într-un dosar, a fost adoptată, în unanimitate.

UPDATE Legea superimunităţii avocaţilor a trecut de Camera Deputaţilor, cu 237 de voturi „pentru“, niciun vot împotrivă şi nicio abţinere. Era nevoie de 177 de voturi "pentru" la votul final. 

Legea privind organziarea profesiei de avocat ajunge pe masa deputaţilor pentru a şasea oară, aceasta fiind trimisă de cinci ori la comisii.  Legea interzice procurorilor să mai ridice înscrisuri, să pună sub sechestru, ori să dispună confiscarea unor probe precum corespondenţa dintre client şi avocat. Procurorii nu vor mai putea confisca calculatoarele sau telefoanele mobile aparţinând avocaţilor, chiar dacă pe aceste aparate ar conţine probe relevante pentru anchetă. În plus, judecătorii sunt obligaţi să-i notifice pe avocaţi dacă au autorizat interceptarea telefoanelor acestora.

În ultima şedinţă a Comisie juridice, desfăşurată luni seară, deputaţii au modificat un articol care prevedea următoarele: „Sunt exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri, a sechestrării sau a confiscării: (1) comunicările scrise între client şi avocatul său, autorizat legal să refuze oferirea de declaraţii; (2) consemnările efectuate cu privire la comunicările încredinţate de către client sau cu privire la alte împrejurări la care se referă dreptul de a refuza depunerea de mărturie; (3) alte bunuri, cu privire la care se aplică dreptul de a refuza depunerea de mărturie“. Acest articol a fost înlocuit cu: „Sunt exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri şi de la măsura confiscării: a) înscrisurile care conţin comunicări între client şi avocatul său; b) înscrisurile care conţin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client“. 

Ulterior, la cererea lui Mate Andras Levente de la UDMR, amendamentul cre prevedea modificarea articolului a fost respins, astfel că s-a ajuns la forma iniţială. 

Decizia CEDO pe tema imunităţii avocatului

O decizie dată joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ar putea arunca în aer discuţiile din Parlamentul României, privind proiectul de lege care le oferă avocaţilor superimunitate. Magistraţii europeni au decis că justiţia poate utiliza interceptări telefonice dintre un avocat şi clientul său pentru anchetarea avocatului.

Judecătorii CEDO au decis că secretul profesional al avocaţilor poate fi eludat, iar interceptările discuţiilor acestora pot fi folosite atunci când conţinutul stenogramelor „este de natură să stârnească suspiciunea participării chiar a avocatului la o infracţiune”. Magistraţii au precizat însă că este important „ca drepturile la apărare ale clientului să nu fie alterate, respectiv ca afirmaţiile sale transcrise să nu fie folosite împotriva sa în procedura al cărei obiect este”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite