REPORTAJ Cum stau candidaţii cu strângerea de semnături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii „Adevărul“ au luat pulsul campaniei pentru strângerea de semnături pentru candidaţii la Preşedinţie, cu o săptămână înainte de termenul-limită pentru depunerea candidaturilor pentru prezidenţiale. Rezultatul: doar candidaţii fără de partid se agită pe străzile Capitalei.

Candidaţii la alegerile prezidenţiale din noiembrie au demarat, încă de la începutul lunii, strângerea de semnături pentru înscrierea în cursa prezidenţială. Până la 23 septembrie, toţi cei care şi-au anunţat intenţia de a ocupa cea mai înaltă funcţie în stat trebuie să se prezinte cu 200.000 de semnături. În timp ce principalii competitori, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, şi-au permis să se pregătească de campania electorală, lăsând strângerea de semnături în seama filialelor din teritoriu, ceilalţi încă se străduiesc să obţină bilet pentru cursa către Cotroceni. Am ieşit pe teren să vedem cu se descurcă cei cu şanse mai mici la prezidenţiale.

„Vor capul lui Tăriceanu“

În inima Capitalei, corturile celor de la PSD şi ACL sunt abandonate. La Piaţa Romană, cortul roşu al social-democraţilor oferă o privelişte dezolantă: atât exteriorul, cât şi interiorul au fost acoperite de însemne şi mesaje agresive la adresa candidatului şi caricaturi. Nici cortul celor de la ACL nu arată cu mult mai bine, deşi tenta de albastru închis a descurajat caricaturiştii de ocazie.

De departe, însă, cel mai afectat de furia bucureştenilor a fost cortul lui Tăriceanu, sfâşiat pe alocuri. Bărbatul bondoc care strânge semnături pentru preşedintele Senatului ne povesteşte că, în alte zone ale Bucureştiului, fotografia lui Tăriceanu a fost pur şi simplu decupată. „A rămas fără cap. Vă spun eu, colegii mei erau îngroziţi“, ne povesteşte el, afectat. Un tânăr, aflat în preajmă, glumeşte: „Îi vor capul lui Tăriceanu“. Când îl întrebăm câte semnături strânge, ne spune, jenat, că nu a stat să le numere. Pe tabelul din faţa lui se văd, însă, mai puţin de zece semnături, deşi suntem aproape de orele prânzului, iar bărbatul jură că a preluat postul încă de dimineaţă.

O pensionară care trece prin zonă, dornică să se iscălească, ne explică succint şi ce a îndemnat-o să îl susţină pe preşedintele Senatului. ,Este un om serios, un om foarte elegant, eu îl văd preşedinte. L-am văzut de pildă la Antena 3, în mai multe emisiuni, şi omul ăsta e un politician adevărat“, rosteşte ea, înflăcărată. O întrebăm cum vede noul partid înfiinţat de preşedintele Senatului şi admite că nu cunoaşte istoria cât se poate de recentă a Partidului Liberal Reformator, dar crede în liderul PLR. „Să-i dea Dumnezeu sănătate, putere de muncă şi să ajungă preşedinte. Eu asta îmi doresc şi îi voi convinge şi pe alţii“, promite femeia, hotărâtă.

Abordăm şi un tânăr care priveşte, curios, cortul de campanie al lui Tăriceanu. Îl întrebăm dacă a semnat pentru vreunul dintre candidaţi şi răspunde, voios, că nu intenţionează să susţină pe cineva. „Eu, personal, nu semnez şi nu votez pe nimeni. Şi nu am votat decât o dată în viaţa mea, când am luat carnetul. Atunci mi-a promis tata că pot să merg cu maşina până la secţia de votare, de asta. În rest, nu cred că votul meu contează“, ne spune Mihai, un tânăr inginer în vârstă de 24 de ani.

La polul opus, în zona Unirii, cortul abandonat al lui Tăriceanu i-a dezamăgit pe susţinătorii săi.  Cel puţin unul dintre ei, Marian, un student de 26 de ani, s-a declarat descurajat. „Am fost şi pe la 12 şi ceva şi tot era închis cortul. Nu mai ştiu alte zone în care să fie amplasate corturile lui Tăriceanu şi am zis să profit că sunt prin trecere pe la Unirea. O las baltă. Cu sau fără semnătura mea, nu cred că reuşeşte să adune atâtea mii de semnături“, ne-a spus el, mâhnit.

„Brînză ia caşcavalul“

Un alt aspirant la cea mai înaltă funcţie în stat, William Brînză,  susţinut de Partidul Ecologist Român, şi-a amplasat cortul la Piaţa Unirii, însă norocul nu a fost de partea lui. Cel puţin asta ne-au relatat doi voluntari, vizibil supăraţi după ce s-au trezit, peste noapte, cu cortul tăiat. „Cred că mai degrabă este mâna unor oameni răi. Puţin probabil ca adversarii să ne facă un astfel de rău“, ne-a spus unul dintre voluntari. Insistăm cu întrebarea despre semnături şi aflăm că sunt zile în care se adună şi câte 500 de semnături, dar şi zile în care sunt doar câteva zeci. Tragem cu ochiul pe foaia în care contabilizau semnăturile şi observăm doar două nume. Revenim peste două ore şi vedem că s-a mai adunat încă o semnătură. Totuşi, cel mai optimist dintre interlocutorii noştri ne asigură că „Willian Brînză ajunge în turul doi şi va lua sigur caşcavalul“. 

Macovei a turat motorul

Candidatul independent Monica Macovei a străbătut în ultimele zile Capitala, de la un capăt la altul. Fotografiată pe motocicletă, în tramvai sau în metrou, Macovei s-a implicat personal în campania de strângere a semnăturilor şi a vizitat corturile de campanie, însă demersul nu a reuşit să adune în stradă un număr însemnat de susţinători. De exemplu, în faţa staţiei de metrou Pipera, unde Monica Macovei s-a deplasat marţi, mai puţin de zece persoane s-au fotografiat alături de candidată şi şi-au exprimat susţinerea, deşi zona este populată, la orele amiezii, de sute de corporatişti. Mobilizarea din mediul online a dat, însă, roade pentru Macovei, care a anunţat ieri că a reuşit să strângă cele 200.000 de semnături necesare pentru a se înscrie în cursă. Ceilalţi mai au la dispoziţie câteva zile pentru a se alinia la startul campaniei pentru alegerile prezidenţiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite