Principesa Margareta, discurs la şedinţa solemnă a Parlamentului: „Dacă ne vom ridica la înălţimea strămoşilor noştri, vom putea să ne construim viitorul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principesa Margareta a adresat, miercuri, un mesaj în Parlament, în cadrul şedinţei comune jubiliare dedicată aniversării centenarului „Iaşi – Capitala Regatului României 1916 – 1918 şi Oraş al Marii Uniri“, a anunţat Casa Regală, ocazie cu care a subliniat faptul că România îşi poate construi viitorul dacă se „ridică la întălţimea strămăşilor noştri”.

UPDATE:  Discursul ţinut de Principesa Margareta în Parlament:

„Acum un secol, Regele Ferdinand a condus ţara prin momentele cele mai grele şi mai măreţe ale istoriei noastre. Străbunicul meu şi-a câştigat numele de “Întregitorul” pentru că, alături de bravii săi soldaţi şi de naţiune, a luptat pentru împlinirea visului românilor – Marea Unire.

Sesiunea găzduită în această zi de Parlamentul României, instituţia fundamentală a democraţiei şi libertăţilor noastre, are încă o semnificaţie profundă: în afară de onorarea trecutului, evenimentul de astăzi arată că, în lumea noastră incertă şi plină de pericole, România este o ţară inteligentă, stabilă, care preţuieşte continuitatea, care construieşte viitorul pe temelia trecutului şi care poate deveni un exemplu de echilibru şi măsură pe continent.

A aduce omagiu regilor noştri, a comemora sacrificiul armatei şi a manifesta gratitudine faţă de naţiunea română este, aşadar, o datorie patriotică şi civică. Dar nu numai atât. A vorbi despre cumpăna prin care a trecut România acum 100 de ani este un mod de a zidi viitorul.

Pentru mine, sesiunea de astăzi a Parlamentului nu este o comemorare, ci o inspiraţie pentru viitor. Regele Ferdinand şi Regina Maria sunt părinţii istoriei noastre moderne. Dacă vom reuşi să ne ridicăm la înălţimea morală a strămoşilor noştri, noi vom birui prezentul şi vom şti să ne scriem viitorul.”   


Miercuri, la Parlament va vea loc şedinţă comună festivă consacrată aniversării Centenarului ”Iaşi – Capitala Regatului României 1916-1918 şi Oraş al Marii Uniri” şi împlinirii a 100 de ani de la  adoptarea legilor reformatoare ale statului român: legea agrară şi legea electorală de către Adunarea Deputaţilor şi Senat, reunite la Iaşi.

După şedinţa solemnă, în Camera Deputaţilor va fi lansat un album filatelic conţinând o emisiune de mărci poştale şi o medalie a centenarului "Iaşi, oraş al Marii Unirii 1916 – 1918".

"Acţiunile politice şi măsurile legislative adoptate de către Parlamentul reunit în refugiu la Iaşi, în timpul Primului Război Mondial, au reformat şi modernizat statul român, fiind totodată expresia unui efort politic conjugat al tuturor partidelor reprezentate în Adunarea Constituantă şi “o operă de solidaritate naţională” în jurul unui proiect de ţară, cum afirma Regele Ferdinand I, în Mesajul Tronului, ţinut cu ocazia deschiderii la Iaşi, a noii sesiuni a Parlamentului, la 15 decembrie 1917", se arată în mesajul Casei Regale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite