Ponta, garantul anticorupţie numai în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul

Premierul Victor Ponta a acordat un interviu pentru Euronews în care laudă instituţiile anticorupţie din România. Şeful Executivului a uitat subit de perioada în care în plan intern vorbea de dosare făcute la comandă politică de către procurorii DNA, Daniel Morar şi Lucian Papici.

Întrebat de jurnalista de la Euronews  ce părere are asupra faptului că România se regăseşte pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, Victor Ponta a răspuns că autorităţile române au aplicat toate reglementările în domeniu, rezultatele fiind unele „impresionante”, deoarece mulţi funcţionari publici şi politicieni au fost sanctionaţi.

„Realitatea este că sunt mai multe lucruri vechi care continuă să fie repetate în media europeană. România a înfiinţat noi instituţii, reguli, unde Comisia Europeană ne-a ajutat să le facem. Mai mulţi politicieni şi funcţionari publici au primit sancţiuni pentru fapte de corupţie, au fost foarte multe cazuri. Noi avem foarte multe instituţii independente care au fost lăudate pentru rapoartele lor. Deci, aş putea să spun că nu este mai multă sau mai puţină corupţie decât media europeană“, a fost răspunsul premierului Victor Ponta.  

De asemenea, Victor Ponta susţine că Executivul pe care îl conduce nu are o problemă de credibilitate ţinând cont că doi foşti miniştri şi un actual membru al Cabinetului, vicepremierul Liviu Dragnea, sunt anchetaţi penal. Premierul a declarat că toate acuzaţiile nu au ţinut de perioada mandatului în funcţie, iar de un an şi jumătate de când a preluat şefia Guvernului nu au fost aduse acuzaţii de corupţie la adresa corpului ministerial.

„Instituţiile anticorupţie au fost foarte active, au investigat aproape toate cazurile“, a spus, sigur pe el, Ponta.

În urmă cu două luni, şeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici, a carui delegare pe funcţie fusese reînnoită cu o săptămână în urmă, a fost demis de procurorul general Tiberiu Niţu. Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

La momentul acela, premierul Victor Ponta preciza că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA. El a precizat că Papici va fi simplu procuror, menţionând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut dosare politice.

„Cine, ce victima e Papici? şi-a terminat omul dosarul (n.r. în cazul lui Liviu Dragnea), gata, poate să fie procuror simplu. Cum să fie şef când şi-a terminat mandatul? Ce stăm şi plângem?“, s-a intrebat, retoric, Ponta, precizând că acesta va fi în continuare simplu procuror.

Premierul a fost întrebat ce anume dosare politice a facut procurorul Papici împreună cu Daniel Morar. "Dosarele de anul trecut împotriva oamenilor care au votat la referendum sunt dosare politice", a replicat premierul.

Pe aceeaşi temă:

Procurorii DNA solicită Curţii Supreme ca dosarul „Referendumul” să fie judecat mai repede

Direcţia Naţională Anticorupţie a depus o cerere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care solicită ca judecarea dosarului  „Referendumul” în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat de corupţie, să înceapă mai repede. Termenul actual este stabilit pentru 18 februarie 2014.

Dosarul Referendumul. Procesul în care Liviu Dragnea este acuzat de corupţie se va judeca cu trei luni mai devreme

Liviu Dragnea va fi judecat cu trei luni mai devreme, după ce Curtea Supremă a aprobat cererea procurorilor anticorupţie de preschimbare a termenului în dosarul vicepremierului, acesta fiind stabilit pentru 15 noiembrie. Iniţial, termenul fixat de instanţă a fost 18 februarie 2014.

Dedesubturile „loviturii de forţă“ de la DNA. Ce spun Traian Băsescu şi Lucian Papici

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în cadrul unei emisiuni televizate, că etichetele adresate procurorului Lucian Papici sunt propagandiste, iar USL nu concepe că Justiţia trebuie să aibă prioritate. În plus, procurorul a povestit într-un interviu cum s-a ocupat de dosarul „Referendumul”, dar şi cum ar putea pune beţe în roate de către un procuror-şef numit politic.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite