Kelemen Hunor: „Situaţia din Covasna, amplificată în mod artificial“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incidentul bentiţei tricolore a primit „valoare de ştire“, dar situaţia cotidiană este neschimbată                                                                                                                             FOTO: Adevărul
Incidentul bentiţei tricolore a primit „valoare de ştire“, dar situaţia cotidiană este neschimbată                                                                                                                             FOTO: Adevărul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a luat poziţie, pe pagina oficială de internet a Uniunii, în legătură cu situaţia creată în jurul elevei  de la liceul Kőrösi Csoma Sándor, din Covasna care a purtat, cu ocazia zilei maghiarilor, o bentiţă cu drapelul României.  Prin mesajul postat el face apel la „înţelepciune şi echilibru“.


„Uniunea Democrată Maghiară din România adresează un apel ferm participanţilor la viaţa publică, să se raporteze cu înţelepciune, cumpănire şi simţul echilibrului la situaţia care s-a creat în jurul elevei de la liceul Kőrösi Csoma Sándor, din Covasna. Exagerând artificial, cu scopul de a aţâţa, semnificaţia gestului elevei din Covasna, unii au stârnit şi au amplificat la nivelul întregii ţări o atmosferă antimaghiară care împinge societatea românească înapoi în anii ‘90“, a scris Kelemen Hunor pe site-ul UDMR.

Kelemen Hunor subliniază că toleranţa, respectul reciproc  şi coexistenţa paşnică, sunt valori pe care comunitatea naţională maghiară  le-a încurajat dintotdeauna. El evidenţiază că membrii minorităţii maghiare sunt cetăţeni care au drepturi egale în România şi de asemenea, au aceleaşi îndatoriri ca naţiunea majoritară. Kelemen Hunor se plasează pe o poziţie de respingere a oricărei tentative de a învrăjbi şi de a crea diferende între majoritate şi minoritate.

Kelemen Hunor oferă sprijinul său tuturor celor implicaţi în această situaţie şi care au devenit „ţinta acuzaţiilor sau jignirilor“ fără a fi vinovaţi. Preşedintele UDMR consideră că influenţa mediatică a accentuat incidentul şi l-a adus la un stadiu de eveniment în mod “artificial“.  Kelemen afirmă că deşi gestului elevei de origine română i s-a dat, pe moment, „valoare de ştire“, realitatea pe care o trăiesc comunităţile din zonă nu se va schimba, iar „ elevii şi profesorii liceului Kőrösi Csoma Sándor, maghiari şi români, se vor duce, zi de zi, în aceeaşi şcoală, se vor întâlni pe coridoarele şcolii şi în sălile de clasă“.

„Demoralizarea pe care au provocat-o prin acest scandal mediatic nu reflectă realitatea cotidiană din Ţinutul Secuiesc“, a precizat Kelemen Hunor.

Autorităţile de la Bucureşti au luat atitudine, printr-o anchetă a Ministerului Educaţiei Naţionale care este în curs de desfăşurare.


Kelemen Hunor vizează scandalul bentiţei tricolore

Reacţia publicată de Kelemen Hunor este un răspuns la mitingul organizat de câteva zeci de persoane tinere, vineri, în faţa sediului Prefecturii Alba. Aceştia şi-au exprimat solidaritatea faţă de eleva de origine română din Covasna care a fost ameninţată cu moartea şi persecutată, pentru alegerea de a purta în timpul orelor de curs, o bentiţă cu însemnele roşu, galben şi albastru, simbol al drapelului naţional. Fenomenul de solidaritate s-a extins şi la o şcoală din Bârlad, unde mai mulţi elevi de gimnaziu au ieşit în stradă cu panglici tricolore, pentru a o susţine pe Sabina, eleva din Covasna.


Ce amplifică un conflict româno-maghiar

În contextul regionalizării iminente, au fost înregistrate acţiuni şi ale cetăţenilor de origine română şi ale celor de origine maghiară, care au condus la tensiuni de o intensitate fără precedent. Etapa culminantă a conflictului româno-maghiar a fost trasată de marşul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, desfăşurat în 10 martie, la Târgu Mureş. UDMR nu s-a alăturat acestei manifestaţii organizate de liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes.  Uniunea  Democrată a Maghiarilor din România a luat însă atitudine, prin secretarul general al formaţiunii, Kovacs Peter şi a intentat plângere penală unui suporter al echipei Rapid Bucureşti, care a incendiat drapelul naţional al Ungariei, la un meci de etapă disputant de echipa din Giuleşti cu CFR Cluj. Reacţii pentru medierea conflictului au venit şi din partea premierului Victor Ponta, care a condamnat gestul suporterului „inaceptabil şi iresponsabil“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite