Exclusiv. Secretomania de la DGASPC Sector 2. Numeroase cazuri de angajaţi cu Covid-19, ţinute la secret de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Ştefan Vasile (al treilea din stânga spre dreapta), pe vremea când încă era candidat al PNL la Primăria Sectorului 3. Până la urmă a candidat din partea PSD, iar acum conduce DGASPC Sector 2. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Ştefan Vasile (al treilea din stânga spre dreapta), pe vremea când încă era candidat al PNL la Primăria Sectorului 3. Până la urmă a candidat din partea PSD, iar acum conduce DGASPC Sector 2. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

DGASPC Sector 2 nu a comunicat public, dar nici în rândul salariaţilor săi, faptul că în cadrul instituţiei au fost depistate mai multe persoane cu Covid 19, ceea ce poate duce la o răspândire şi mai mare a virusului. Totul a fost ţinut la secret, angajaţii fiind lăsaţi să vină la muncă inclusiv în birourile cu probleme, susţin sursele „Adevărul”.

DGASPC se încrie pe lista instituţiile unde conducerile au preferat să ţină secret faptul că se confruntă cu cazuri de coronavirus în rândul angajaţilor (cum sunt cazurile de la Ministerul Dezvoltării sau Agenţia Naţională de Integritate), cu toate că îi pun în pericol şi pe ceilalţi, inclusiv familiile salariaţilor.

Concret, potrivit surselor „Adevărul”, cel puţin şase persoane au fost depistate pozitiv în mai multe centre sau sedii ale instituţiei. De exemplu, la sediul instituţiei din strada Olari au fost găsiţi pozitiv până acum cel puţin trei persoane, printre acestea fiind şi secretara directorului general, Florin Ştefan Vasile (fost candidat la Primăria Sectorului 3 din partea Partidului Dreptăţii Sociale, după ce anterior a fost membru PNL şi propunere pentru Primăria Sectorului 3), potrivit surselor Adevărul.  

Celelalte două cazuri din Olari sunt persoane care au şi partenerii de viaţă angajaţi tot în instituţie, deci au intrat ambele cupluri în izolare. De altfel, în cadrul instituţiei ar fi angajate numeroase persoane care sunt rude. Important de menţionat e că în izolare nu au intrat toate persoanele care au intrat în contact cu cei depistaţi pozitiv, aşa cum ar fi trebuit, ci doar unul din colegii de birou al unuia dintre cazuri. 

Trei cazuri de persoane cu coronavirus au fost depistate şi la sediul din Racoviţă de la Direcţia pentru Protecţia Copilului. Două dintre angajate nici măcar nu au fost sprijinite de instituţie prin plătirea testelor, ci au fost lăsate singure să se descurce, situaţie întâlnită şi la alte cazuri de instituţii care sunt subordonate primăriilor.  

„Toate cazurile au fost aflate pe la colţuri. Este o mare secretonamie în legatură cu apariţia cazurilor de covid, atât în sediile administrative, cât şi în centre. Este posibil să fie mai mulţi”, au precizat sursele „Adevărul”. De alfel, instituţia nu a trimis nicio notă internă privind probleme din instituţia care are în subordine aproape 2.400 de angajaţi. „Adevărul” a prezentat o situaţie asemăntoare şi la Ministerul Dezvoltării la sfârşitul lunii iulie, moment când conducerea instituţiei a preferat să meargă pe burtă în ceea ce priveşte un caz de coronavirus al unei angajate de la  Registratură, deşi bănuiau care vor fi urmările. 

Una din cele mai mari probleme, care ţine de normele de respectare a muncii pe timp de pandemie, este cea a menţinerii distanţării fizice din birouri. „Birourile sunt sufocate de angajaţi şi este imposibilă respectare distanţării de 1,5-2 metri între birouri. Există o decizia a directorului general referitoare la măsuri pentru protejarea faţă de Covid 19 în care se specifică distanţarea, dar nu se respectă nicăieri. Este imposibil de respectat, dată fiind media angajaţilor dintr-un birou: 6-7 angajaţi în încăpere”, au explicat pe surse ale ziarului „Adevărul”

Sinecuri pentru rude

Surse politice susţin că instituţia, controlată de oameni ai PSD, a fost mai atentă în ultimele luni pe aspecte precum achiziţiile, scoaterea de posturi la concurs şi derularea contractelor aflate în execuţie sau pe cale de a fi încheiate. Peste 150 de posturi au fost scoase la concurs în noiembrie şi decembrie 2019, de exemplu. Printre persoanele angajate au ajuns să lucreze la DGASPC cumnatul primarului Mugurel Toader sau fiica unui consilier din partea UNPR. Un consilier cu funcţie de execuţie are un salariu de circa 5.000-6.000 de lei.

Mai mult, angajaţilor li s-au dat doar de formă echipamente de protecţie, adică în martie 50 de măşti de persoană şi de două ori li s-a dat câte o sticlă de 100 de mililitri de dezinfectant, în condiţiile în care instituţia preferă în continuare plimbarea de documente de la un birou la altul, nu forma electronică. Nici munca de acasă nu a fost încurajată, cu toate că de la nivel central s-a recomandat munca în ture sau o parte să lucreze de acasă, iar cealaltă parte din clădirile instituţiei. 

Adevărul” a încercat să afle şi poziţia conducerii DGASPC, însă nici Florin Ştefan Vasile, nici Sebastian Stan (directorul care are în responsabilitate comunicarea cu presa), nu au răspuns la telefon. Mai mult, după ce Stan a cerut să-i fie lăsat un mesaj în care să i se spună despre ce am vrea să discutăm, acesta nu a răspuns nici sms-ului, nici altor apeluri telefonice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite