Cvorumul de prezenţă la comisiile Camerei Deputaţilor, eliminat. USR: Se încurajează chiulul de la lucrări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat miercuri, la Parlament, că Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat, fiind abrogat articolul care instituia cvorumul de prezenţă la comisiile de specialitate, pe motiv că prevederea era neconstituţională. Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că această modificare este „absolut aberantă” şi nu face altceva decât să încurajeze „chiulul” de la lucrări.

„Am mai modificat, de fapt am abrogat un articol din regulament care instituia un cvorum la comisii, un cvorum de prezenţă, ceea ce este neconstituţional, este contrazis de vreo opt decizii ale CCR. Cvorumul de prezenţă este obligatoriu doar la adoptarea legilor, hotărârilor şi moţiunilor, aşa scrie în Constituţie, aşa a mai decis şi Curtea, în cele opt decizii, şi prin urmare acea prevedere este neconstituţională”, a precizat preşedintele Comisiei de Regulament a Camerei Deputaţilor.

Deputatul PSD a mai argumentat modificarea la Regulament prin faptul că „la votul la plen pe articole nu este nevoie de cvorum”.

„Atunci de ce ar fi nevoie la comisii? Citez din una din deciziile Curţii: să fie o obligaţie ar însemna că o majoritate conjuncturală să blocheze plenul, să nu ajungă niciodată o propunere legislativă prin absenţe şi acest lucru este neconstituţional”, a completat preşedintele Comisiei juridice.

Întrebat dacă inclusiv audierea persoanelor în comisiile de anchetă s-ar putea face cu doar doi, trei membri ai comisiei, Eugen Nicolicea a spus că „în orice activitate a comisiei nu este nevoie de cvorum, se stabileşte cu majoritatea”.

„Dar să ne lămurim: de ce ar lipsi membrii comisiei? Mai ales într-o astfel de situaţie importantă. Cei care vor să lipsească în mod voluntar înseamnă că vor să blocheze activitatea comisiei, ceea ce nu trebuie făcut, dar nu are nicio legătură acest articol cu activitatea comisiei de anchetă, fiind majoritate, nu poţi să blochezi”, a conchis deputatul PSD.

Deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică, a afirmat că eliminarea obligativităţii cvorumului de prezenţă la comisii este „dezastruoasă”.

„Propunerea făcută în Comsia de regulament pentru abrogarea obligativităţii cvorumului la şedinţele comisiilor este dezastruoasă. Practic, se elimină o regulă care impunea obligativitatea prezenţei membrilor comisiei, era o regulă foarte bună. S-a invocat o decizie a CCR, printr-o interpretare foarte originală a domnului deputat Eugen Nicolicea care a venit cu această propunere, se consideră că însăşi CCR apreciază că nu este nevoie de un cvorum de şedinţă în cadrul comisiilor permanente”, a afirmat deputatul USR.

El a mai spus că eliminarea cvorumului de prezenţă la comisii este „absolut aberantă” şi nu face altceva decât să încurajeze „chiulul” de la lucrări.

„CCR, în jurisprudenţa sa, a spus cu totul altceva, a spus că nu CCR este cea care urmează să sancţioneze lipsa unui asemenea cvorum, ci însăşi Camera Deputaţilor prin aplicarea Regulamentului. De azi, dacă se va adopta şi de către plen această variantă propusă în Comisia de regulament, nu va mai fi nevoie de cvorum în nicio comisie permanentă, ceea ce înseamnă că se vor putea lua decizii, da avize, aproba proiecte doar cu rezenţa a 2-3 membri, ceea ce este absolut aberant şi nu face decât să încurajeze chiulul de la comisii”, a conchis Stelian Ion. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite