Alegeri prezidenţiale 2014. Efectele ordonenţei Dragnea: Giurgiu a devenit judeţ roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, a declarat joi că peste 80% dintre primarii din judeţul Giurgiu au semnat adeziuni la PSD.

„Până în acest moment, 44 de primari şi 460 de consilieri locali din judeţ au semnat pentru PSD, iar în Consiliul Judeţean avem 14 consilieri care au semnat pentru PSD plus unul de la PC şi patru de la PLR. Deci din cei 31 de consilieri judeţeni avem o majoritate lejeră“, a declarat Bădălău.

Ordonanţa de urgenţă 55/2014, care permite migraţia politică a aleşilor locali fără ca aceştia să-şi piardă mandatul, nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor, pentru că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată.

Evident, ordonanţa este în vigoare, iar aleşii locali pot să schimbe liniştiţi partidul. Conform legii, orice ordonanţă de urgenţă trebuie să ajungă în Parlament, acolo unde aleşii votează o lege de acceptare sau de respingere a ordonanţei. În acest caz, ordonanţa de urgenţă a traseismului îşi va înceta efectele dacă Parlamentul adoptă o lege de respingere, care va intra în vigoare abia după promulgare, adică după ce ajunge pe masa preşedintelui Traian Băsescu.

Însă până atunci va mai trece mult timp, iar termenul de 45 de zile prevăzut de ordonanţa dată de Dragnea, care le permite primarilor să schimbe partidul fără să-şi piardă mandatul va fi depăşit, iar activul de partid adunat de la celelalte partide îşi va face treaba în campanie pentru candidatul PSD. Astfel, chiar dacă va fi respinsă de Parlament, ordonanţa îşi va face pe deplin efectele.

OUG 55/2014 este în vigoare din 2 septembrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta permite aleşilor locali ca, într-un termen de 45 de zile, să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul.Termenul va expira la mijlocul lunii octombrie, în plină campanie electorală. Probabil, ordonanţa nu va mai ajunge şi în Senat, pentru că parlamentarii au intrat în concediu pentru campanie la începutul lunii octombrie.

Aşadar, votul Parlamentului poate fi considerat cel mult un act de imagine, după numeroasele critici venite din partea societăţii civile, dar şi din partea ambasadei SUA şi a altor state europene.

Citeşte şi:

Cum riscă primarii traseişti să-şi piardă mandatul

În cazul în care Curtea Constituţională va decide că ordonanţa lui Liviu Dragnea nu este constituţională, sunt mari şanse ca aleşii locali traseişti să rămână fără mandat

Start la traseism. Ordonanţa lui Dragnea a fost publicată în Monitorul Oficial cu o greşeală gramaticală

Ordonanţa de urgenţă care permite aleşilor locali să treacă la un alt partid fără să-şi piardă mandatul timp a fost publicată în Monitorul Oficial. Aleşii locali au la dispoziţie, începând de astăzi, 45 de zile pentru a opta pentru o altă formaţiune decât cea pe lista căruia a fost ales.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite