Cartianu, despre dezbaterea prezidenţială: Iohannis a fost defavorizat de moderatori. Diseară, la B1TV, ar trebui să-l atace pe Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Grigore Cartianu a comentat, miercuri, la Adevărul Live, confruntarea de la Realitatea TV. Cartianu este de părere că prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, a pierdut ocazia de a-l „zdrobi“ pe Victor Ponta, dar că acesta îşi poate lua revanşa în această seară, la dezbaterea dintre cei doi contracandidaţi de la B1TV, începând cu ora 20.00

Principalele declaraţii:

Cine a câştigat dezbaterea?

Grigore Cartianu: Nu a câştigat nimeni. Nu conţinutul a contat, pentru că acolo nu s-a găsit o formulă de dezbatere. Am avut de-a face cu tupeul obraznic al lui Ponta. Ponta a avut şapte-opt minciuni grosolane. 

Există un anume regret al susţinătorilor lui Iohannis, care simt că acesta  a ratat ocazia de a-l zdrobi pe Ponta. Îl lăsa pe Ponta să ia iniţiativa, deşi nu avea nimic concret. 

Iohannis nu este omul pregătit să atace pe conţinut. A avut mingi la fileu, dar nu este el omul care să le folosească. 

Ponta era puţin mai pregătit pentru că ştia că vine la emisiune. Klaus Iohannis nu a ştiut să puncteze pe terenul justiţiei. Aici Ponta este în corzi. Nu e adevărat că orice parlamentar poate fi anchetat. De ce? Pentru că sunt miniştri sau fost miniştri, care au superimunitate. 

Despre audienţe

Liviu Iolu: 1.200.000 de români au urmărit RealitateaTV. Dacă adăugăm şi celelalte televizuiuni, rezultă că au fost 3,5 milioane de oameni care au văzut dezbaterea. 

Toate minciunile echipei PSD au fost demontate şi acceptate a fi minciuni chiar de Ponta.

G. Cartianu: La finala Băsescu-Geoană au fost 7 milioane. La agresivitate verbală a câştigat Ponta, iar la calm a câştigat Iohannis. 

Iohannis a fost defavorizat de către gazde. Suspiciunile sale de a merge la cele patru televiziuni au fost întemeiate.

Despre Lavinia Şandru

Să ia cineva înregistrarea şi să vadă câte minute a vorbit Ponta şi câte minute a vorbit Iohannis. A fost cea mai slabă moderare. Nu a avut niciun echilibru al timpului. Ideea de a băga pe celalte ziariste a fost o catastrofă. 

Lavinia Şandru s-a comportat ca o centuristă a presei. Se vede că e o propagandistă şi o politrucă de doi lei. Ce a spus ea aseară rămâne epocal. Ea credea că e într-o dispută cu Oreste. 

Realitatea a ratat ocazia de a-şi creşte audienţa. Ideea de a-l ţine mai departe pe Ponta în emisiune..Tentativa rămâne însă.

Realitatea TV l-a lăsat pe Ponta să vorbească 13 minute la început. Iohannis a tăcut. Şi Rareş Bogdan a vorbit prea mult. Asta e boala moderatorilor români. Iohannis a făcut bine că s-a dus la dezbatere. El a mai fost la Realitatea TV şi în alte dăţi. El nu a avut acces niciodată la RTV şi Antena 3, care are alt public. Acel public a avut parte doar de mesaje de tipul: Iohannis a vândut copii, are şase case....

Aseară au preluat transmisia şi alte posturi şi chiar dacă nu se transmitea, lumea oricum muta repede pe Realitatea pentru a vedea dezbaterea din cei doi candidaţi, lucru care i-a făcut un bine lui Iohannis pentru că au urmărit inclusiv telespectatorii Antentei 3. 

Iohannis trebuia să puncteze toate minciunile lui Ponta.

Cel mai important moment, şi care cred că a făcut diferenţa aseară, a fost că el a putut să spună oamenilor, pensionarilor, mesajul. 

Primul mesaj a fost cel legat de momentul în care pensionarii au primit, odată cu talonul de pensie, un „fluturaş” prin care erau informaţi că Iohannis le taie pensiile. Oamenii ăia de la ţară, care au încredere în poştaşi, au primit împreună cu un act oficial, cu talonul de pensie, fluturaşul din partea PSD. Mesajul venit din partea lui Iohannis a fost acela că este o mare minciună că va tăia pensiile, că nu are nicio intenţie să taie pensiile. Un alt mesaj transmis a fost că nu un preşedinte taie pensiile, ci premierul este responsabil, Guvernul. 

De asemenea, el a spus că se va strădui ca pensiile să nu fie tăiate cât timp va fi el preşedinte şi se va strădui să facă un cadru pentru a creşte economia.

M-a surprins incapacitatea lui Ponta de a păstra ceva din bănuială că Iohannis ar putea tăia pensiile. 

Despre replica lui Ponta din confruntare: „Vreau să sun un prieten“

În turul II, Ponta va pierde alegerile în Republica Moldova. În turul I a luat o treime din voturile de acolo, cam 7.000 de voturi. Faptul că Realitatea TV nu a mai regizat şi episodul cu Iurie Leancă e o bilă albă. Puteau să-i spună şi lui Iohannis să sune un prieten. 


Iohannis ar trebui să meargă şi la celelalte dezbateri?

Cartianu: Ar face bine să meargă la B1tv, dar ar fi o catastrofă să meargă la Antena 3. Nu trebuie să mergi acolo ca să te vadă publicul Antena 3. Diseară, la B1TV, ar trebui să fie mai ofensiv şi să puncteze pe slăbiciunile lui Ponta. Diseară poate că mobilizarea publicului va fi mai mare. Aseară nu se aştepta nimeni să fie dezbaterea. Diseară, audienţa ar putea fi de 5 sau 6 milioane. Şi nu ar strica să dea alte mesaje Iohannis. 

Nici Iliescu nu a minţit atât de mult ca Ponta. Năstase era cu hoţia şi aroganţa. O minciună mare, pe care Ponta a spus-o şi pe care Iohannis nu a taxat-o, a fost despre „eşecul că nu am convins din diaspora să vină la vot decât 160 mii de oameni“. Este fals! Şi dacă voiam să vină 2 milioane nu puteau veni, pentru că au fost numai 294 de secţii.

B1Tv a schimbat macazul. Se ştia că este un post băsist. B1TV a trecut în tabăra lui Ponta.Nici Antena 3 nu e atât de promptă cu difuzarea lui Ponta. Publicul a simţit treaba asta şi s-a dus masiv la Realitatea TV care, când e cu Ponta, când nu e cu Ponta. Digi24, care e un post echilibrat, a crescut.

Citeşte şi:

Iohannis: Domnule Ponta, trebuia să demisionaţi! Ponta: Am zâmbit, parcă îl văd pe Băsescu!

Premierul Victor Ponta şi contracandidatul său, Klaus Iohannis, au participat în această seară, la Realitatea TV, la prima dezbatere electorală pe teme precum: lupta anticorupţie, independenţa justiţiei, dar au atins şi subiecte economice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite