Aducerea Brigăzii Speciale de Intervenţii Vlad Ţepeş la manifestaţia de vineri seara, o dovadă a premeditării violenţelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta e ştirea care a bulversat mediul online duminică seara. Reprimarea manifestaţiilor de vineri seara  fost lăsată în seama unei unităţi de elită a Jandarmeriei, o unitate cu competenţe şi atribuţii în combaterea terorismului. A furnizat SRI informaţia că în cadrul manifestaţiei s-ar fi înfiltrat terorişti? Mi se pare exclus.

Alta pare să fi explicaţia. Cei care au ordonat aducerea Brigăzii Speciale de Intervenţii, ştiau amploarea represiunii ce urma să fie desfăşurate în Piaţa Victoriei. Cu luptători antrenaţi, cu o logistică deosebită (echipament special, arme de foc, gaze lacrimogene şi neuroparalizante, tunuri cu apă, echipamente de comunicaţii speciale), Brigada Vlad Ţepeş dădea garanţia succesului operaţiunii.

Jandarmii obişnuiţi nu erau consideraţi capabili să facă faţă la 100.000 de cetăţeni. Nu huliganii erau problema. Câţiva zeci de ultraşi ar fi fost anihilaţi şi de trupe de jandarmi, cum s-a întâmplat şi în 2017. Importantă era operaţiunea de evacuare în forţă a câtorva zeci de mii de oameni, operaţiune mult mai riscantă şi care impunea forţe special antrenate şi echipate.  Aici este problema ce va trebui elucidată de Parchetul Militar. Ce misiune de combatere a terorismului era necesară, vineri seara, în Piaţa Victoriei? De ce pentru câteva zeci de huligani au fost gazaţi, fugăriţi, bătuţi, zeci de mii de manifestanţi paşnici?

Că nu au dat dovadă de pregătire excepţională, este o altă problemă. Nu asta discutăm aici.


Cătălin Răzvan Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale de Intervenţii a Jandarmeriei, a coordonat intervenţia forţelor de ordine la mitingul diasporei / FOTO Nick Stavre

Brigada Specială Vlad Ţepeş

Batalionul 1 al Brigăzii “este structura operativă din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei constituită din personal militar specializat, cu competenţe fizice, psihologice şi tehnice deosebite, antrenat, la cele mai ridicate standarde, să intervină oportun şi eficace în orice mediu (terestru, aerian, acvatic) pentru îndeplinirea misiunilor specifice cu grad ridicat de risc (intervenţie antiteroristă, acţiuni speciale, prevenirea şi combaterea actelor de terorism)”, iar Batalionul 2 „este structura operativă a Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei specializată în gestionarea crizelor în domeniul ordinii publice, asigurarea ordinii şi liniştii publice cu ocazia vizitelor delegaţiilor oficiale şi demnitarilor, români şi străini, asigurarea ordinii şi liniştii publice cu ocazia manifestărilor publice cu grad ridicat de risc, la care participă un public numeros, salvarea-evacuarea persoanelor, intervenţia pentru restabilirea ordinii publice în cazul în care aceasta a fost grav tulburată”.

Într-adevăr, obiectivele operaţionale ale Batalionului 2 se aşezau, cumva, pe manifestaţia de vineri seara. Dar au mai fost zeci de demonstraţii, cu zeci de mii sau chiar sute de mii de participanţi, fără evenimente deosebite, fără violenţă, manifestanţii erau paşnici şi făceau şi curăţenie în urma lor. Ce factori, ce informaţii au dus la mobilizarea acestei Brigăzi Speciale la manifestaţia de vineri seara? Probabil, în faţa procurorilor militari, factorii de conducere vor explica motivele speciale pentru care au luat această decizie. Dacă nu, rămâne explicaţia că aveau de gând să reprime în forţă manifestaţia, pentru a speria cetăţenii să mai participe în viitor la astfel de manifestaţii.

Prezenţa trupelor special antrenate în combaterea terorismului  nu era justificată de prezenţa unor  forţe ample,  ostile liniştii şi ordinii publice. Câteva zeci de huligani au mai fost la o singură manifestaţie, în 2017, dar au fost izolaţi şi extraşi din mulţime de forţele de jandarmi.

Şi Costin Georgescu, fost sef SRI, crede acelaşi lucru, într-un interviu pentru adevarul.ro:

"Totul pare să fi fost pus la punct. Jandarmii ştiau cine sunt derbedeii şi de ce sunt în stare. I-au lăsat să-şi facă mendrele, pentru că trebuia să iasă scandal. Mulţi dintre ei au fost chiar puşi să acţioneze violent pentru a justifica, oarecum, intervenţia în forţă, la fel ca în 1990. Numai că atunci ordinea a fost făcută de mineri, nu de jandarmi. Nu mă aşteptam ca aşa ceva să se mai întâmple după aproape 30 de ani de democraţie, la o aşa punere în scenă din partea Jandarmeriei. Spre deosebire de anii ‘90, în acest moment există mii de fotografii şi clipuri video cu modul de intervenţie al forţelor de ordine. Am foarte mare încredere în procurorii militari din această generaţie şi sunt sigur că toate acest fapte vor fi probate în timpul anchetei".

Iată ce articole din Codul Penal şi Legea Jandarmeriei au încălcat forţele de jandarmi, speciali sau nu

Codul Penal

296(2): (Purtarea abuzivă

  (1)Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2)Ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite în condiţiile alin. (1) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.  

  art. 193 (Lovirea sau alte violenţe)  

  (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice

  art. 194 (Vătămarea corporală

  (1)Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe: 

a)o infirmitate; 

c)un prejudiciu estetic grav şi permanent; 

e)punerea în primejdie a vieţii persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. 

(2)Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani. 

(3)Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte. 

  Au fost încălcate prevederi ale Legii 550/2004, Legea de funcţionare a Jandarmeriei române.

La art 29 se spune că armamentul şi logistica din dotare se foloseşte

a) pentru împiedicarea şi neutralizarea acţiunilor agresive ale persoanelor care tulbură grav ordinea publică, acţiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace legale

  Nu a fost nici pe departe cazul. În 2017, aceleaşi câteva zeci de ultrasi au fost extraşi din mulţime fără echipament special.

Art. 31 (1):  

Folosirea mijloacelor prevăzute laart. 29 se face numai după avertizarea şi somarea participanţilor de a se dispersa, de către şeful dispozitivului de ordine sau de către şefii săi ierarhici. 

Participanţii la manifestaţie n-au auzit sau văzut astfel de semnale de somare şi avertizare.

Art. 33: 

Folosirea mijloacelor prevăzute la art. 29 se face în mod gradual şi nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru imobilizarea persoanelor turbulenţe sau agresive ori pentru neutralizarea acţiunilor ilegale şi va înceta de îndată ce scopul misiunii a fost realizat. 

99,9% dintre manifestanţi erau paşnici şi neagresivi. Atunci cum a fost respectat acest articol?

Art. 36 

Se interzice folosirea mijloacelor prevăzute la art. 29 împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, împotriva persoanelor cu semne vădite de invaliditate şi împotriva copiilor, cu excepţia cazurilor în care aceştia înfăptuiesc un atac armat ori în grup, care pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori a mai multor persoane. 

Au fost gazaţi şi numeroşi copii, persoane în vârstă şi cu dizabilităţi.

Art. 37 

În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul din Jandarmeria Română are obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să acorde primul ajutor medical persoanelor care au nevoie de acesta ca urmare a intervenţiei în forţă. 

Nu numai că n-au acordat primul ajutor, dar a fost gazat inclusiv personalul ambulanţelor SMURD, fiind pus în imposibilitatea de a acorda primul ajutor, la intervenţia de după ora 23.

Concluzie

Vinovăţia principală a Jandarmeriei române şi a trupelor sale de elită este aceea că în loc să elimine câteva zeci de ultraşi din rândul manifestanţilor, grupaţi la intrarea bulevardelor Ştefan Cel Mare şi Calea Victoriei, au gazat, bătut, fugărit, rănit, agresat zeci de mii de manifestanţi paşnici, neviolenti, care nu afectau  în niciun fel ordinea publică. Şi încă ceva. Doar printr-o minune n-am avut morţi vineri seara!

Manifestanţii îşi exercitau drepturile prevăzute de Constituţie, la art.  30

Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite