Gigel Ştirbu: Doina Gradea foloseşte un limbaj de care se ruşinează orice interlop şi e plătită din bani publici. Dragoş Pătraru are cel mai mare rating

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a vorbit, la Adevărul Live, despre scandalul înregistrărilor din TVR, precizând că Doina Gradea a folosit „un limbaj de care s-ar ruşina orice interlop”, lucru care este „inadmisibil” fiind plătită din bani publici. Totodată, Ştirbu a menţionat că atunci când se încearcă blocarea emisiunii cu cel mai mare rating, „se urmăresc de fapt interesele altcuiva”.

Reporter Adevărul: Am văzut că Doina Gradea, directorul TVR, nu a fost lăsată să răspundă la întrebări pentru că vi s-a reproşat că nu aţi anunţat membrii comisiei de această audiere.

Gigel Ştirbu: Este o situaţie foarte neplăcută prin care trece Televiziunea Română. Aşa cum ştiţi au ieşit anumite înregistrări cu doamna Doina Gradea şi cu domnul Dârvariu. În aceste înregistrări se foloseşte un limbaj de care zicem noi că orice interlop din România s-ar ruşina. Este inadmisibil ca într-o staţie publică, plătit din banii contribuabililor, să se spună „las-o mai uşor pentru X, pentru Y”. Domnia sa primeşte salariul din banii noştri ai tuturor, trebuie să respecte regulamentul, legea în vigoare şi Constituţia României. Legea spune că spectatorii au dreptul la o informare corectă. Angajaţii acelei televiziuni sunt oameni de bună calitate, profesionişti. În situaţia în care vine cineva numit politic şi le impune un anumit standard este totuşi o intervenţie în politica editorială. Domnul Dragoş Pătraru are cel mai mare rating. Dacă blochezi emisiunea asta fără să te gândeşti că aduci prejudicii instituţiei, am senzaţia că îi faci pe plac altcuiva.

La noi în Comisie există o cutumă de an de zile. Când cineva depune o solicitare, atunci acea propunere este pusă pe ordinea de zi. Am avut o solicitare a Doinei Gradea, am pus pe ordinea de zi care e afişată cu aproape o săptămână, am primit confirmarea că va participa şi apoi aţi văzut. PSD, prin reprezentanţii săi, având majoritatea în Comisie, a supus votului ca doamna să nu răspundă la nicio întrebare. Ceea ce vreau să vă spun e că niciodată, dar absolut niciodată, nu s-a întâmplat să chemi o persoană la audieri şi să nu îi pui întrebări. Care e rostul audierilor? Eu am şi spus că mai mult rău i-au făcut doamnei. În spaţiul public, un astfel de scandal trebuie lămurit. Ca atare, l-am invitat pe Dragoş Pătraru. A anunţat că va onora invitaţia, sper că vom avea mai multe răspunsuri.

Dacă Diana Tuşa propune să nu i se pună întrebări nici lui Dragoş Pătraru?

Eu sunt convins că el vrea să spună lucrurilor pe nume. Eu i-am şi spus Doinei Gradea că nu face decât să ridice un mare semn de întrebare asupra a ceea ce se întâmplă acolo. La ce se întâmplă acolo, nu mai poate fi numită televiziune publică. Dacă directorul nu răspunde întrebările celor care te votează şi te pun în funcţie, e clar că sunt lucruri care nu sunt la locur lor. În situaţia în care vom asista la o manifestare asemănătoare, vă promit că voi face cu Dragoş Pătraru un briefing de presă.

Ştie ceva comisia de noile dezvăluiri ale lui Dragoş Pătraru?

Nu. Ceea ce am înţeles e că domnul Pătraru a făcut aceste dezvăluiri în cadrul Comisiei de Etică a TVR. Eu unul nu ştiu la ce a făcut referire, ceea ce am înţeles din spusele domniei sale a fost că i s-a propus preluarea şefiei postului TVR1, în schimbul renunţării la emisiunea pe care o face.

Emisiunea sa e o emisiune de pamflet care prinde foarte bine la publicul român. Eu însumi am fost actor principal în emisiunea domniei sale şi nu m-am supărat. Sunt persoană publică, îmi asum. Sunt convins că supără când atinge puncte sensibile mai ales când e vorba de mai marii zilei, de actuala guvernare.Vă aduc aminte că toată această chestiune a plecat de la faptul că Dragoş Pătraru a fost abordat de către un domn care era reprezentant în CA la TVR, care i-a recomandat să o lase mai încet. De aici, până la ce se întâmplă acum, nu a mai fost decât un pas.

Aveţi şi dumneavoastră un coleg în Consiliul de Administraţie al TVR, suspect de plagiat, care a primit verdict din partea Comisiei de Etică a universităţii unde şi-a susţinut lucrarea. De ce nu cere PNL-ul dizvolarea acestui Consiliu şi realegerea lui?

Eu cred că ar trebui depolitizat total acest CA. M-am lovit de un refuz categoric când am propus asta, din partea multor colegi de ai mei care mi-au spus că este o televiziune publică şi cum să o laşi la îndemâna oricui. Când e vorba de depolitizare, eu vreau să discutăm foarte mult şi despre CNCD. Există prezumţia de nevinovăţie, domnul Petcu a zis că a fost acuzat în media numai în momentul în care a ocupat o funcţie. În situaţia în care domnul are un verdict clar final, eu personal voi cere asta. 

Cum vi se par cele 99 de proiecte prezentate şi în Comisia Centenar de către reprezentanţii guvernului? Lipsesc proiecte substanţiale şi de partea liberalilor şi de partea cealaltă.

Eu sunt foarte preocupat de acest subiect. Eu sunt membru în Comisia interministerială pentru Centenar, cea condusă de doamna Dăncilă. Prima şedinţă la care am participat a fost acum o lună şi jumătate. Eu am zis că deja ne apropiem de jumătatea anului şi în România nu se vorbeşte de Centenar. Nu poţi rezuma centenarul la o zi, chiar dacă 1 Decembrie este cea mai importantă. Eu nu am văzut altfel de manifestări culturale. În discuţia cu domnul Ivaşcu mi-a zis că celebrarea poate merge până în 2021. Eu am adresat o întrebare uitându-mă pe acea listă şi am zis că nu mi se pare firesc ca Centenarul să se transforme într-o sarabandă de cântări câmpeneşti prin care primarii să îşi cheme la grătare şi la butoaie cu beie pe cei cărora le vor cere votul.

În comuna Cezieni din judeţul Olt unde se alocă 150.000 de euro pentru rpomovarea iei de Cezieni. E foarte importantă, dar nu cred că aceasta este o manifestare care se poate încadra în marea manifestare a Centenarului Marii Uniri. Putea fi făcută în orice an, din orice alt buget, chiar din cel al CJ, chiar din bugetul Ministerului Culturii. Eu cred că PSD a înţeles că au la dispoziţie 150 de milioane de lei pe care trebuie să-i cheltuie şi nu contează cum. La sfârşitul anului să nu mai rămână niciun leu. Că e vorba de scrumbia de Galaţi, festivalul păpădiei de nu ştiu unde. Păi despre asta vorbim când discutăm despre Centenar? Nu despre monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia? Ar fi trebuit să fie deja amplasat când noi vorbim acum. Concursul de proiecte a fost câştigat în 1993. Suntem în 2018, 10 mai, ziua Regalităţii şi discutăm de un monument care nici măcar nu a fost amplasat, nu a fost nici măcar adusă marmura.

Cred că viziunea actualilor guvernanţi este total, total eronată când vine vorba de această sărbătoare. Nu pot ieşi din logica campaniei electorale. I-am spus şi domnului Ivaşcu, dacă marile figuri, începând din 1848 până în 1918 s-ar fi comportant precum actualii guvernanţi, noi azi nu cred că mai aveam scris pe paşaportul nostru România. Dacă acei oameni nu renunţau la idealuri personale, noi astăzi nu discutam pe aceste scaune.

Eu am văzut anul trecut o mare manifestare, în Vrancea, pentru celebrarea a 100 de ani de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, după o mare criză politică. Trebuie să ajungem la o criză politică pentru a observa o mare manifestare? E nevoie de căderea guvernului Dăncilă?

Este nevoie de căderea guvernului, dar nu pentru a observa manifestări de mare amploare de celebrarea Centenarului. Eu cred că sunt organizaţii care fac mai mult decât face Guvernul. Staţii de televiziune, site-uri de cultură, cotidiene naţionale care tratează tema centenarului cu mare responsabilitate. Lucrul acesta nu e făcut de Guvernul României. Apropo, Guvernul doreşte ca de la fiecare instituţie a statului român să ia un anumit procent al actualului buget pentru a face bugetul fondului suveran de investiţii. Iată care este în acest moment marea ocupaţie a acestui Guvern. Nu au nici cea mai mică preocupare. A venit ca o povară, ca ceva ce trebuie făcut. Nu mai vine odată ca să scăpăm.

PNL Sector 2 i-a cerut demisia Marei Mareş vizavi de scandalul decreţeilor. Dumneavoastră v-aţi păstrat poziţia îngăduitoare?

Nu mi-am schimbat poziţia, a fost o eroare de comunicare. Nu am văzut motivarea colegilor de la PNL Sector 2. I-am zis şi personal Marei Mareş că aceste greşeli pot fi interpretate, i-am spus că această gafă o va urmări toată cariera ei politică şi am rugat totodată colegii să îi mai ofere o şansă. Sunt convins că a înţeles gafa pe care a făcut-o. De aici până la a cere tăieri de capete e un pas destul de mare. PNL are nevoie de toate energiile şi de toţi oamenii de care dispune, nu are nevoie de astfel de scandaluri. Sunt convins că nu e nici primul şi nici ultimul scandal intern la care vom asista.

Cum explicaţi electoralului dumneavoastră că aţi luat în PNL un europarlamentar din PMP? Aţi putea fi acuzaţi că încurajaţi traseismul politic.

Domnul Siegfried Mureşan este purtătorul de cuvânt al PPE, partid care este la conducerea. Ca atare, trecerea nu a fost aşa bruscă sau cum spunea domnia sa nu se consideră traseist pentru că nu a trecut de la stânga la dreapta. Cred că PNL e dator să promoveze oamenii de valoare, oamenii cu o imagine bună şi care au demonstrat că vor binele cetăţenilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite