Grigore Cartianu, la Adevărul Live: Astăzi, Iohannis ar trebui să-i amintească lui Ponta aroganţa din campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii Ion M. Ioniţă şi Grigore Cartianu au discutat, la Adevărul Live despre învestitura lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României.

Principalele declaraţii:

Sorin M. Ioniţă: Noul preşedinte a depus jurământul ieri, a mers la Cotroceni. Începe mandatul Iohannis – 22 decembrie, o zi importantă pentru istoria României. Acum 25 de ani, mii de manifestanţi se îndreptau către Comitetul Central.

Începând de atunci, regimul Ceauşescu se sfârşea în România. Discutăm despre 2014, 1989, dar şi despre perspectivele noului mandat Iohannis. Astăzi e programată o întâlnire între preşedinte şi premier la Cotroceni. Împreună cu Grigore Cartianu discutăm despre această zi simbolică.

Grigore Cartianu: Pe 21 decembrie 1947, se întorcea Regele Mihai de la nunta reginei de la Londra, cu întâziere mare. Comuniştii sperau că nu se mai întoarce. A stat mai multă vreme acolo, când s-a întors pe 21 fără să anunţe.

Pe 21, în Bucureşti, aveau loc manifestări de omagiu în onoarea lui Stalin. Este şi ziua lui Stalin, e născut în decembrie 1878. Şi acum e o vreme excepţională afară, ca în decembrie 1989. Trebuia să cuvânte la acea manifestare de omagiere a lui Stalin, în aer liber, toate căpeteniile comuniste, inclusiv Bodnăraş, Ana Pauker. L-au lăsat pe unul mai mărunt între liderii comunişti pentru că ceilalţi au trecut la planul B, să îl forţeze să abdice.

După aceea, au avut loc multe ilegalităţi, inclusiv în Camera Deputaţilor. 21 decembrie multă vreme a fost ziua lui Stalin omagiată în România. Acum am ajuns la Piaţa Charles de Gaulles, adică europenizare. Această europenizare o trăieşte şi România actuală. Momentan, rubla rusească şi cea din Belarus s-au devalorizat cu 50%. Dacă războiul se poate rezolva economic, ar fi foarte bine şi bine ar fi ca, la finalizarea războiului, cei buni să câştige.

Ion M. Ioniţă: E important să stabilim contextul internaţional în care noul preşedinte intră în funcţie, Iohannis vine într-o perioadă tulbure.

Grigore Cartianu: Cine erau inamicii democraţiei în anii 2000? Serbia, Irak. Acum, de vreo doi ani de zile, democraţia occidentală are o problemă cu Siria. Rusia se pune contra, şi când Rusia se pune contra poate ieşi un Vietnam. Am revenit la marele inamic care este Rusia, pe lângă faptul că relaţia cu China este dezvoltată. La China au fost doar nişte încordări de muşchi.

Iohannis intră în mandat într-un moment în care Occidentul, democraţiile occidentale au un inamic dur – Rusia. Ăsta e contextul în care vine Iohannis. Ne întoarcem acolo şi Iohannis va avea un mandat dificil din punctul ăsta de vedere. Şansa este că România nu este pusă să opteze între doi demoni, doi tirani – Hitler sau Stalin. Cumva, aveai democraţiile occidentale, dar erau aliate cu un mare tiran. Nouă ne luaseră teritorii şi unii, şi alţii.

Ion M. Ioniţă: Basarabia a luat-o Stalin, dictatorii au luat fiecare câte o bucată.

Grigore Cartianu: Acum, lucrurile sunt mai simple. Avem clar democraţiile lumii aliate şi noi suntem aliate şi nu avem două variante – una singură, realistă, doar că una este pacea, alta este încordarea.

Noi trăim vremuri de încordare acum, de aceea este bine, poate, să nu ne irosim energia în politică internă. Avem câteva instituţii care încă nu funcţionează. La votul din 16 noiembrie a fost taxată sever grosolănia politică. Ce am văzut atunci? Parlamentul, într-o săptămână, a votat ce nu votase în ultimii doi ani.

Ion M. Ioniţă: Principala misiune a lui Iohannis ar fi să păstreze această presiune pozitivă. Ce a făcut atunci când s-a dus şi a spus la partid să voteze.

Grigore Cartianu: Să nu uităm că Iohannis a luat cele mai multe voturi din 1992 încoace. Chiar şi aşa, comparaţia e dificil de făcut, pentru că românii erau aici şi puteau vota.

Iohannis să păstreze această energie pozitivă. Să guverneze împreună cu poporul, cu oamenii. Nu să guverneze, să conducă această ţară împreună cu oamenii. Am văzut că o majoritate în România, când se mobilizează, nu prea merge la vot. Părerea acelei majorităţi, chiar dacă se exprimă o dată la 20 de ani, nu e greu în lumea modernă să ai impulsul ăsta.

Ion M. Ioniţă: Normal că oamenii au venit şi mai mult în turul al doilea, a te face că nu observi mesajele societăţii înseamnă eşec pe toată linia.

Grigore Cartianu: Dacă o asemenea sfidare s-ar fi produs, de exemplu, faţă de bucureşteni, părerea mea este că aveam un milion de oameni la Palatul Victoria. Dacă faci o porcărie de asta flagrantă, veneau oamenii la Bucureşti. O sfidare de asta extremă duce la o mobilizare extremă. A fost marea lecţie a lui 2014.

Ion M. Ioniţă: Cei de afară nu au fost contabilizaţi, prezenţa a fost undeva de 70% în ţară. Chiar putem face comparaţia cu anii nouăzeci, în privinţa prezenţei la vot. Noi avem cifra asta de 18 milioane, care ne înşală. Şi atunci au votat nu din 18 milioane, ci din 15.

Grigore Cartianu: E o furie acumulată, oala cu capac, aburi puternici, presiune mare. A avut loc o mică revoluţie în 2014, a votului, a mentalităţii, a tinerei generaţii. A fost un vot anti în cazul USL, când tinerii nu au venit deloc la vot. Au luat pe slabă participare. Tinerii nu au văzut soluţie nici în Băsescu şi ai lui, nici în USL. Iată o majoritate credibilă acum, mai greu de controlat de aparatul de partid.

Ion M. Ioniţă: Ce va face Iohannis acum cu Ponta?

Grigore Cartianu: Primul lucru pe care îl va face, părerea mea, va fi să îi amintească secvenţa de la Realitatea TV. Atitudinea a fost îngrozitoare din partea lui Ponta. Când Iohannis a vorbit şi el, a intrat Ponta peste el şi i-a spus: “Uitaţi cum aţi fost la mine în birou, cuminte!”. Am avut convingerea fermă că bunul simţ va taxa lucrul ăsta.A fost o greşeală în doi paşi, prima că faci nişte lucruri incredibile, inclusiv abordarea dezbaterii. Apoi anunţi că trimiţi Corpul de Control la Primăria Sibiu, după primul tur al alegerilor. A mai făcut nişte agresiuni de genul ăsta, inclusiv aia cu ordonanţa traseiştilor. Ce ne spune Curtea? Că Ponta a guvernat abuziv, neconstituţional. Ei au suspendat legea timp de 45 de zile. 

A făcut apoi şi pasul doi, a provocat confruntările finale. Cred că Iohannis a ales corect televiziunile. A acceptat să facă trei milioane şi jumătate audienţă la Realitatea, apoi două milioane şi jumătate la B1. Oamenii au văzut dezbaterile în care Ponta era extrem de arogant şi agresiv. Sigur, nu doar în dezbatere a fost, au fost şi înainte, dar aici s-a putut comunica cât de cât. A avut Iohannis ocazia să le spună şi telespectatorilor că nu vrea tăierea pensiilor. CCR nu permite aşa ceva. Ponta avea tot interesul, ca şi Geoană, să nu aibă nicio dezbatere. 

Acum, dacă PSD va găsi energii interne, va reveni în forţă şi va avea şanse bune în 2016. Dacă rămâne tot cu figurile triste, se prăbuşeşte în 2016. 

Astăzi închidem o paranteză istorică - faptul că am ales preşedinte neamţ, de altă confesiune, toate astea arată că România are o maturitate civică extraordinară, care se va transmite obligatoriu şi în spaţiul politic. Iohannis are mai multe metode decât Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite