Zegrean, despre faptul că Dragnea şi Tăriceanu nu-şi schimbă judecătorii: „Este în afara legii recomandarea de a nu mai trage la sorţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tragerea la sorţi efectuată în 13 decembrie la ICCJ
Tragerea la sorţi efectuată în 13 decembrie la ICCJ

Fostul judecător constituţional Augustin Zegrean susţine că este în afara legii recomandarea de a nu mai trage la sorţi, la începutul anului viitor, completele de 5 judecători de la Curtea Supremă. La rândul lui avocatul Adrian Cuculis spune că decizia CSM de astăzi poate fi atacată în contencios-administrativ.

Decizia de miercuri a CSM în această materie este caracterizată ca fiind cel puţin „surprinzătoare” de specialiştii în drept, în contextul în care potrivit legii aceste complete erau trase la sorţi la începutul fiecărui an. Mai mult, potrivit cutumei Curţii Supreme, şi aşa cum era de anticipat de experţi, dosarele în care magistraţii nu apucau să administreze probe până la finalul anului reveneau automat noilor complete trase la sorţi la începutul anului următor. „Curtea Supremă a fost scoasă din joc de decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), o decizie care adaugă la lege. Este în afara legii recomandarea de a nu mai trage la sorţi. Decizia CSM este surprinzătoare, mai ales după decizia CCR, când toată lumea a vorbit că de patru ani nu au fost trase la sorţi iar acum vine CSM-ul să spună că nu mai e nevoie. Este o decizie peste lege, şi mi-e teamă că o să ne trezim cu noi contestaţii cum că nu au fost trase la sorţi”, este de părere fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean. „Dacă nimeni nu va contesta decizia CSM în această speţă, atunci lucrurile vor rămâne aşa. Dacă însă există opozanţi, de exemplu persoane care sunt nemulţumite de actualul complet de 5, atunci decizia poate fi atacată la instanţa de contencios-administrativ”, spune şi avocatul Adrian Cuculis.

DECIZIA CSM

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), sub conducerea noului preşedinte, judecătorul Lia Savonea, a decis miercuri că nu mai este necesar ca la începutul anului viitor să fie trase la sorţi noile complete de 5 judecători de la Curtea Supremă. Astfel, dosarele repartizate completelor trase la sorţi pe 13 decembrie vor rămâne aşa până la finalizarea proceselor. 

Reamintim că la începutul lunii septembrie, Colegiul de Conducere al Curţii Supreme a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completelor de cinci judecători. Şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, declara că legea care modifică Legea 304/2004 nu are dispoziţii tranzitorii, care să impună, pentru anul 2018, tragerea la sorţi a completelor de cinci judecători, ea urmând să fie aplicată din ianuarie 2019. Premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR. Judecătorii constituţionali au admis sesizarea premierului şi au însărcinat Secţia pentru judecători a CSM cu elaborarea unui set de recomandări cu privire la modul de desfăşurare a tragerii la sorţi. Asta în condiţiile în care, potrivit Constituţiei, mai exact al. 1, art. 52 din Legea 304/2004, „colegiile de conducere stabilesc compunerea completelor de judecată la începutul anului, urmărind asigurarea continuităţii completului”. A fost nevoie de două trageri la sorţi pentru ca toate să iasă cum trebuie.

Dosarul „angajărilor fictive”, în care Liviu Dragnea aşteaptă o decizie definitivă la apelul faţă de condamnarea la 3 ani şi 6 luni de închisoare, va fi judecat de Completul 2 de 5 judecători, complet care ieri a decis amânarea procesului pentru data de 21 ianuarie. Acest complet este format din cinci doamne judecător, Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera şi Rodica Aida Popa. Judecătorii Luciana Mera şi Lucia Rog au anulat recent mai multe interceptari în dosarul primului patron Tel Drum, Marian Fiscuci, şi al fostului deputat PSD de Teleorman, Adrian Simionescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite