Plagiatorul Ponta nu renunţă fără luptă la titlul de doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta vrea revocarea ordinului de ministru prin care i s-a retras titlul de doctor
Victor Ponta vrea revocarea ordinului de ministru prin care i s-a retras titlul de doctor

Lăsat fără titlul de doctor de către ministrul Educaţiei Naţionale după ce a fost prins cu plagiatul, Ponta a atacat în justiţie ordinul prin care i s-a retras titlul. Între timp, Baroul Bucureşti trebuie să ia o decizie în privinţa excluderii lui Victor Ponta din rândul avocaţilor, ca urmare a pierderii titlului de doctor.

”Dottore” Ponta ţine cu dinţii de diploma care l-a băgat fără concurs în Baroul Bucureşti. Avocaţii fostului premier au formulat o plângere prealabilă pentru anularea ordinului de ministru al Educaţiei din 1 august, prin care i s-a retras titlul de doctor, ca urmare a verdictului de plagiat dat de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Plângerea a ajuns şi la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi urmează să fie soluţionată de instanţa de judecată, potrivit unor surse din minister, citate de News.ro.

Analistul politic Adrian Zăbavă consideră demersul lui Victor Ponta e o dovadă că acesta se teme de consecinţele retragerii titlului de doctor.

„Victor Ponta încearcă astfel să evite posibilele probleme pe care le-ar aduce după sine retragerea titlului de doctor, fie excluderea din Barou, fie acţiuni în instanţă, fie returnarea unor sume de bani. Altfel nu văd de ce şi-ar susţine în continuare nevinovăţia, pentru că este clar că a plagiat. Din punct de vedere politic e clar că nu îi face bine. Dacă ar fi să speculez, ar mai putea fi o variantă, aceea de a atrage atenţia de la alte probleme legale, cum ar fi anumite dosare pe care le-ar avea”, a comentat, pentru „Adevărul”, analistul politic. 

Ce urmează

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, instituţia pe care o reprezintă va analiza solicitarea fostului premier şi va decide în termen de 30 de zile cum va răspunde demersului. „Am primit plângerea prealabilă prin care domnul Victor Ponta solicită revocarea ordinului de ministru. Vom analiza şi vor decide cum vom răspunde demersului dumnealui. Există trei variante: să nu răspundem în niciun fel şi atunci el se va întrepta cu plângerea în instanţă, să spunem că nu are dreptate şi că vom menţine ordinul de ministrul sau să îi dăm dreptate şi să spunem că vom revoca ordinul”, a explicat purtătorul de cuvânt pentru Adevărul.

Cum a rămas fără doctorat

În 30 iunie, CNATDCU a stabilit că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat şi a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Decizia a fost luată cu 34 de voturi „pentru” şi o abţinere, în prima şedinţă a noului Consiliu General al CNATDCU. Victor Ponta a contestat decizia în 15 iulie, astfel că lucrarea sa de doctorat a fost reanalizată la CNATDCU.

Consiliul General al CNATDCU a transmis Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie 2016, prin care s-a confirmat că teza de doctorat elaborată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în drept. Ministrul Educaţiei a semnat, pe 1 august, ordinul de retragere a titlului ştiinţific conferit lui Victor Ponta de Universitatea Bucureşti în decembrie 2003.

„Telenovela” Ponta

În 2012, Victor Ponta a fost acuzat că în teza de doctorat, intitulată „Curtea Penală Internaţională”, a copiat părţi consistente din lucrările specialiştiilor în drept Dumitru Diaconu, Vasile Creţu şi Ion Diaconu.

CNATDCU a propus, pe 29 iunie 2012, Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor a lui Victor Ponta. În aceeaşi zi însă, în Monitorul Oficial, a fost publicat un Ordin al ministrului Educaţiei, Liviu Pop (PSD) la acea vreme,  prin care se modifică regulamentul CNATDCU, fiind eliminate prevederile referitoare la propunerile făcute de Consiliu în ceea ce priveşte retragerea calităţii de conducător de doctorat sau a retragerii titlului de doctor.

Ulterior, pe 19 iulie 2012, Consiliul Naţional de Etică l-a „spălat” pe Ponta, susţinând că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.

Scandalul plagiatului l-a determinat pe Victor Ponta să dea înapoi. Pentru a nu mai fi acuzat de plagiat, premierul a vrut să scape de titlul de doctor, dar pe uşa din dos. 

În calitate de premier, în decembrie 2014, Ponta a semnat Ordonanţa de urgenţă 94, care prevedea că „Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiintifice renunţarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiintifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop”.

În aceeaşi lună, Ponta şi-a anunţat intenţia de a renunţa la titlul de doctor. „Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat”, scria Ponta, într-o postare pe Facebook.

Decizie amânată

Consiliul Baroului Bucureşti a amânat, pentru 31 august, luarea unei decizii privind excluderea lui Victor Ponta din Barou. Fostul premier a intrat în rândul avocaţilor fără concurs, doar în baza titlului de doctor, anulat de Ministerul Educaţiei pentru plagiat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite