Soţul Irinei Schrotter vrea să-şi tragă mall pe 12 hectare în buricul Iaşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva luni încoace, mai mulţi afacerişti imobiliari din Iaşi au luat foc după ce autorităţile locale au anunţat că vor să ridice un cartier rezidenţial în centrul oraşului. Pe o

De câteva luni încoace, mai mulţi afacerişti imobiliari din Iaşi au luat foc după ce autorităţile locale au anunţat că vor să ridice un cartier rezidenţial în centrul oraşului. Pe o suprafaţă ce depăşeşte 12 hectare de teren, exact în spatele Palatului Culturii, primăria intenţionează să ridice un complex de locuinţe şi un aşa-zis "mix urbanistic", cu galerii comerciale, parc de distracţie, amfiteatru, patinoar, parcări subterane şi spaţii verzi.
La sfârşitul anului trecut s-a şi bătut palma cu un grup imobiliar care va demara lucrările într-un proiect denumit Palas. Este vorba de o asociere în care primăria vine cu terenul, iar la sfârşitul lucrărilor va primi cotă parte din profit şi din beneficiile ulterioare. Anunţul legat de proiectul Palas s-a lăsat cu un val de proteste din partea mai multor oameni de afaceri din zonă. Primul a fost Zaharia Schrotter, soţul creatoarei de modă Irina Schrotter. Acesta din urmă vorbeşte în numele comunităţii din Iaşi şi susţine: "Avem de-a face cu un proiect neprofesionist, o afacere imobiliară mascată sub forma unui complex multifuncţional. Nu cred că centrul Iaşiului suportă un număr atât de mare de locuinţe". În spatele îngrijorării lui Zaharia "Zobi" Schrotter se ascund însă o serie de interese directe ale acestuia. Dintr-un dosar de corespondenţă cu Primăria Iaşi am aflat că, în 2003, familia Schrotter a propus autorităţilor locale o investiţie exact pe acelaşi amplasament, constând într-un parc acvatic de tip Aqua Magic. Investiţia nu s-a mai finalizat, însă interesul pentru cele 12 hectare din buricul târgului a rămas acelaşi. Acum, tot Zaharia Schrotter vrea să se asocieze cu primăria pentru construirea unui mall. "Protestele domnului Schrotter ascund interesele imobiliare ale domniei sale. Noi considerăm că este urât să pui un mall lângă cel mai important monument istoric al oraşului (n.r. - Palatul Culturii). În plus, proiectul propus de noi, în colaborare cu primăria, a primit între timp toate aprobările de la Consiliul local şi avizele de la prefectură", susţine Iulian Dascălu, preşedintele grupului care va construi complexul Palas. Zaharia Schrotter nu s-a ferit în a-şi recunoaşte interesele pentru teren: "E-adevărat, mă interesează să construiesc ceva acolo, dar primăria nu mi-a oferit ocazia".

Spre nemulţumirea multora,
Proiectul Palas desfiinţează ştrandul municipal
Proiectul PALAS, denumit anterior MADISON, urmează să fie, după cum afirmă iniţiatorul, Iulian Dascălu, patronul Iulius Group din Iaşi, "40% locuinţe într-un un nou tip de cartier rezidenţial şi restul un mix urbanistic", care rămâne secret deocamdată. Amenajat în aşa-numita "Zona 0" a oraşului, chiar în vecinătatea Palatului Culturii, PALAS ar urma să aducă în România "un concept orientat pe modul de petrecere a timpului liber şi stil de viaţă". Acest concept însă va face să dispară actualul ştrand municipal, locul unde, vara, locuitorii din oraş şi din localităţile apropiate vin pentru a-şi petrece timpul liber într-un mod cât mai plăcut. Mutarea ştrandului într-un cartier situat mai departe de centrul oraşului îi nemulţumeşte pe cei care, în timpul verii, nu au posibilitatea de a pleca la mare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite