România intră în cărţile turismului internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul SUA la Bucureşti atrage atenţia că infrastructura precară de transporturi provoacă pierderi afacerilor Prima impresie pe care o ai răsfoind ghidul turistic editat de cei de la

Ambasadorul SUA la Bucureşti atrage atenţia că infrastructura precară de transporturi provoacă pierderi afacerilor

Prima impresie pe care o ai răsfoind ghidul turistic editat de cei de la National Geographic este că trebuie să-ţi mai petreci multe vacanţe în ţară pentru a reuşi să vezi măcar puţin din tot ce merită vizitat din România. Autorii lucrării au "luat" probabil la picior ţara în lung şi-n lat, pentru că oferă cu lux de amănunte detalii despre obiective turistice despre care mulţi dintre români este foarte posibil să nu fi auzit.

Lucrarea este destinată nu doar promovării României ca destinaţie turistică, ci şi pentru a-i sfătui pe turişti ce să facă pentru ca sejurul să fie reuşit, dar sunt destul de multe sfaturi referitoare la ce nu ar fi bine să faci în România. Astfel, răsfoind ghidul, am reţinut că se pune accent pe starea destul de proastă a infrastructurii şi pe agresivitatea şoferilor autohtoni.

Ca urmare, sfatul dat potenţialilor vizitatori este să aibă în vedere călătoria cu trenul drept prima opţiune pentru a circula prin România, mai ales dacă nu se doreşte a se vizita locuri mai izolate, unde nu este posibil accesul decât cu maşina. Nici traficul către Bucureşti şi în interior nu a primit aprecieri mai bune, pentru care autorii ghidului au folosit pentru a-l descrie adjectivul "înnebunitor". Celor care nu s-au hotărât însă cum să circule prin România li se mai oferă un ultim argument: "preţul relativ ridicat" al combustibililor. Lipsa indicatoarelor şi a plăcuţelor de informare este şi ea semnalată, vizitatorii fiind sfătuiţi să-şi procure din timp hărţi cât mai detaliate.

Prioritară, reabilitarea infrastructurii

De altfel, starea precară a infrastructurii rutiere a fost remarcată chiar şi de către Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucureşti, al cărui mesaj a fost centrat practic pe două direcţii: nevoia urgentă de dezvoltare a infrastructurii de transport şi de dezvoltare durabilă, pe baza unui plan bine pus la punct. "Există foarte multe lucruri care merită văzute în România, unde se găsesc unele dintre cele mai frumoase peisaje din Europa. Sunt foarte mulţi oameni care apreciază frumoasele pârtii de schi din România, dar de la oricare aeroport îţi ia cel puţin 10 ore să ajungi acolo", a declarat oficialul guvernului american la reşedinţa sa de pe Kiseleff.

El a apreciat şi potenţialul turismului românesc, ca sector al economiei care poate genera creştere economică şi foarte multe locuri de muncă, cu o condiţie esenţială: dezvoltarea infrastructurii de transport. "Degeaba există aceste locuri frumoase dacă se ajunge foarte greu la ele. Subliniez cu orice ocazie nevoia de infrastructură solidă, de drumuri bune. (...) Am spus de multe ori guvernului că România are nevoie de o infrastructură, de drumuri pe care să se poată ajunge în timp scurt în oraşele ţării. Guvernul îmi spune că nu are bani, iar eu le-am spus - nu ştiţi câţi bani pierdeţi din cauză că nu aveţi această infrastructură", a arătat Taubman.

Ghidul României, a 57-a lucrare de acest gen pentru National Geographic

Ghidul turistic pentru promovarea României pe plan internaţional, lansat de National Geographic Society la sediul reşedinţei ambasadorului SUA la Bucureşti, a fost finanţat cu circa 215.000 de dolari oferiţi de guvernul american prin USAID.

Până acum, National Geographic Society a lansat un număr de 57 de astfel de lucrări, a informat Declan Moore, vicepreşedintele instituţiei. "National Geographic Traveler Romania" va fi editat în primă ediţie în limbile engleză, română, olandeză, franceză şi poloneză, existând potenţialul ca în a doua ediţie să fie editat şi în limba italiană. În limba română, lucrarea va fi editată de către Egmont România, editura care deţine exclusivitate la noi în ţară pentru drepturile de publicare a cărţilor unor companii precum National Geographic, Disney, Warner Bros şi Mattel.

Lucrarea are 270 de pagini, cu o ţinută grafică de excepţie şi costă 22,95 de USD, respectiv 14,99 lire englezeşti. Ediţia în engleză va avea 20.000 de exemplare şi va fi distribuită şi în Statele Unite, iar ediţiile celelalte vor fi tipărite în mai multe mii de exemplare care vor fi distribuite prin canale locale.

Cum ne vor vedea străinii

- Românii sunt profund religioşi şi cu respect al autorităţii, dar, în egală măsură, haotici şi emoţionali. Iubesc mâncarea bună şi atribuie statutului de gazdă bună o mare importanţă

- România are unele dintre cele mai încântătoare peisaje din sud-estul Europei. Vizitatorii găsesc aici toate formele de relief şi vegetaţie şi faună sălbatice

- România înseamnă mai mult decât Dracula, realitatea de la faţa locului fiind mult mai interesantă, date fiind influenţele pe care le-a absorbit de la statele vecine şi de la triburile nomade, în decursul istoriei

- Mânăstirile din nordul Moldovei, oraşele vechi aflate în patrimoniul naţional, Drumul Vinului, Transilvania şi oferta Spa sunt destinaţiile turistice care nu ar trebui ratate, consideră autorii ghidului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite