Profesoara Carmen Iohannis a pierdut procesul cu statul prin care îşi cerea drepturile salariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima doamnă a României, Carmen Iohannis, a pierdut procesul în care îşi cerea, alături de alte zece cadre didactice, drepturile salariale. Asta după ce magistraţii Tribunalului Sibiu au respins acţiunea acesteia împotriva Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, Consiliului Local Sibiu şi Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” Sibiu. Decizia nu este definitivă.

Judecătorii au respins cererea ca tardivă, fiind încălcat termenului de prescripţie de trei ani.

Carmen Iohannis a solicitat calculul drepturilor salariale din majorările adoptate prin lege de Parlament în 2008, dar neplătite niciodată de Guvern.

Prima doamnă a României a mai acţionat sistemul în instaţă în urmă cu trei ani, însă atunci nu a recuperat toţi banii pe care i-a cerut. Între timp, Sindicatul profesorilor din Colegiul Gheorghe Lazăr din Sibiu a obţinut în instanţă, în 2011, plata majorărilor salariale, însă măsura nu i s-a aplicat şi actualei prime doamne, deoarece nu este membră de sindicat. 

Contactat de Adevărul, Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" de care aparţine şi sindicatul de la Colegiul "Gheorghe Lazăr", a explicat că profesorii care nu erau membri de sindicat la momentul depunerii dosarului, nu aveau cum să beneficieze de plata majorărilor salariale, câştigată în instanţă.

„Legislaţia prevede că o hotărâre judecătorească nu face referire decât la cei care au acţionat în instanţă. Când un sindicat acţionează în instanţă, depune un tabel la dosar cu numele membrilor de sindicat la vremea respectivă, iar dacă ajung să câştige procesul, hotărârea judecătorească face referire la membrii trecuţi în acel tabel. Serviciile oferite de un sindicat sunt doar pentru membrii sindicatului", a explicat Nistor.

Proiect de lege pentru drepturile salariale ale profesorilor

Însă, atrage el atenţia, în Parlament există un proiect de lege care, dacă va trece de Camera Depuaţilor, care este cameră decizională, va reglementa situaţia aceasta pentru toţi profesorii care se află în situaţia profesoarei Carmen Iohannis. Proiectul este iniţiat de 32 de senatori PSD şi doi senatori UNPR.

Senatorul Liviu Pop, unul dintre iniţiatori, a explicat că proiectul a trecut de Senat şi este în dezbatere la Camera Deputaţilor. "Dacă trece în forma aceasta, toţi profesorii care nu au fost reprezentaţi de sindicate în astfel de procese vor primi din urmă banii", a explicat Pop. Mai exact, proiectul de lege arată că „personalului didactic din învăţământul de stat, căruia până la data intrării în vigoare a prezentei legi, nu i s-au acordat diferenţele salariale pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011, i se plătesc aceste drepturi eşalonat, în tranşe trimestriale egale, pe o perioadă de cinci ani”. În motivare, iniţiatorii spun că acest proiect de lege a fost gândit pentru a preveni orice discriminare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat. Astfel, ei amintesc că potrivit Constituţiei României, "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite