Primarul suspendat al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, trimis în judecată în stare de arest preventiv. Ce SMS-uri a trimis în ziua flagrantului.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA Cluj l-au trimis vineri în judecată, în stare de arest preventiv, pe Cătălin Cherecheş, primarul suspendat al municipiului Baia Mare, pentru luare de mită, în formă continuată. În ziua flagrantului, primarul suspendat a trimis SMS-uri unei persoane de încredere, spunându-i că are probleme cu DNA.

Potrivit rechizitoriului DNA, arată agerpres, în timpul întocmirii procesului verbal de prindere în flagrant, Cherecheş i-a trimis un SMS unei anumite persoane, atrăgându-i atenţia asupra declaraţiilor făcute în faţa procurorilor de către o altă persoană cu privire la o sumă de bani pe care i-ar fi dat-o celei dintâi.

„La data de 26.04.2016, în timpul întocmirii procesului verbal de prindere în flagrant, inculpatul Cherecheş Cătălin i-a transmis prin SMS lui (...) că (...) a declarat la organele de urmărire penală că i-a dat şi ei o sumă de bani (...); SMS trimis de (...) inculpatului Cherecheş Cătălin la data de 26.04.2016 ora 13.54.20: "Serios...să mă caute cei de la dna. Să le zic eu cine e gunoiul ăsta ordinar').", se arată în rechizitoriul DNA.

De asemenea, în ziua flagrantului, primarul suspendat a trimis SMS-uri unei persoane de încredere, spunându-i că are probleme cu DNA şi cerându-i atenţie la ceea ce comunică presei.

"Mai mult, (...), conform SMS-urilor transmise către aceasta în ziua flagrantului de către inculpatul Cherecheş Cătălin, este principala persoană pe care se bazează sus-numitul pentru campania electorală şi nu numai (SMS trimis de inculpat lui (...) la data de 26.04.2016, ora 12.54.03: 'Avem o problemă cu dna. Vezi cum comunici în presă dacă sunt probleme. Trimite la ziare cum crezi tu'; (...); SMS trimis de inculpat lui (...) la data de 26.04.2016, ora 13.09.20 :'Orice se întâmplă, bagi campanie în fiecare zi până la capăt. Mă bazez doar pe tine'; SMS trimis de (...) inculpatului Cherecheş Cătălin la data de 26.04.2016, ora 13.11.48: 'Ok. Poţi să te bazezi liniştit'; (...))", spun procurorii.

Trimis în judecată, în stare de arest preventiv

Cătălin Cherecheş a fost prins în flagrant, pe 26 aprilie 2016, în timp ce lua mită 30.000 de lei de la Cristian Şpan, preşedintele FCM Baia Mare.

Potrivit DNA, în cursul anului 2014, Cătălin Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, i-a propus lui Cristian Şpan, denunţător în cauză, să ocupe o funcţie de conducere în cadrul Clubului sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare), propunere cu care aceasta a fost de acord.

"În continuare, inculpatul Cherecheş Cătălin i-a promis lui Cristian Şpan sprijin financiar, atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât şi pentru continuarea în bune condiţii a activităţii clubului, cu condiţia ca o parte din banii primiţi de club să-i fie remişi edilului. Astfel, în baza înţelegerii dintre cei doi, în perioada martie-august 2015, inculpatul Cherecheş Cătălin a pretins şi a primit de la persoana respectivă suma de 70.000 lei, în mai multe rânduri, direct sau prin intermediar", arată procurorii DNA.

Mai mult, în perioada imediat următoare, Cătălin Cherecheş, a pretins denunţătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială, totul pentru a propune Consiliului Local al municipiului Baia Marea susţinerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000, până la 1.200.000 de lei.

"La data de 14 aprilie 2016, pentru o altă tranşă de bani, în acelaşi cuantum, edilul i-a solicitat denunţătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului", arată procurorii DNA.

Aceştia susţin că în 22 aprilie 2016, Cătălin Cherecheş i-a transmis denunţătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 şi 30.000 de lei, lucru cu care acesta din urmă s-a conformat.

"În acelaşi context, la data de 26 aprilie 2016, procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, asupra inculpatului Cherecheş Cătălin fiind găsită suma de 30.000 lei", spun procurorii DNA.

Cercetat şi pentru abuz în serviciu

În 1 octombrie 2015, procurorii DNA au făcut percheziţii la Primăria Baia Mare, la clubul de handbal HCM, la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2014-2015.

În urma percheziţiilor, directorul executiv al echipei de handbal feminin HCM Baia Mare, Liviu Bala, a fost pus sub control judiciar şi acuzat de abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri şi complicitate la evaziune fiscal, fiind suspectat că a prejudiciat clubul cu 650.000 de lei.

O zi mai târziu, DNA a anunţat că este urmărit penal şi primarul Cătălin Cherecheş, pentru abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri şi complicitate la evaziune fiscală.

Tot atunci au puşi sub acuzare Aurica Pop, Florin Sandu Năsăilescu, contabil în cadrul clubului HCM Baia Mare, şi Ioachim Nicolae Făt, director al echipei Handbal Club Minaur.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite