Mugur Isărescu ar fi dat zeci de note la Securitate despre colegi şi diplomaţi, sub numele de cod „Manole“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, ar fi semnat zeci de note despre colegi şi diplomaţi pentru Securitatea comunistă, înainte de 1989, potrivit cotidianului România Liberă.

Isărescu a negat acuzaţiile, considerându-le insinuări, „noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceiaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea“.

Articolul cuprinde însă copii ale unor documente care ar dovedi colaborarea lui Mugur Isărescu cu Securitatea.

„Turnătoriile sursei Manole vizau, în special, diplomaţi străini de la Bucureşti, cu care Mugur Isărescu avea contacte constante. Iar dintre diplomaţi, cel mai des întâlniţi erau cei americani şi britanici. Nici colegii lui Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de notele pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unităţii Militare 0195“, scriu jurnaliştii de la România Liberă.

UM 0195 era indicativul Contraspionajului Centralei de Informaţii Externe. Unul dintre documente, din 1979, conţine chiar numele real al sursei Manole: Isărescu Constantin Mugurel. angajat al Institutului de Economie Mondială.

„Într-una din aceste note apare şi un actual europarlamentar: Ioan Mircea Paşcu, cercetător la Institutul de Ştiinţe Politice şi problema naţională de lângă Academia Ştefan Gheorghiu. Acesta, ca şi "Manole" şi câţiva jurnalişti, participa la un eveniment al ambasadei britanice de la Bucureşti, descris cu lux de amănunte de turnătorul Isărescu“, arată materialul din România Liberă.

Institutul de Economie Mondială „fusese creat iniţial după modelul unei instituţii similare, coordonată de CIA, cu sediul la New York. Institutul românesc, al cărui prim conducător a fost numit savantul Costin Murgescu, iar ca adjunct generalul Gheorghe Marcu, dispunea de un personal format din specialişti şi tineri cercetători de perspectivă, care au primit grade militare, figurând ca ofiţeri DIE detaşaţi“, arată articolul, bazându-se pe cartea scrisă de Neagu Cosma şi Ion Stănescu, doi foşti generali ai Securităţii comuniste.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite