Marian Vanghelie scapă de arestul la domiciliu, dar nu are voie să-şi exercite funcţia de primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie FOTO: Click
Marian Vanghelie FOTO: Click

Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, scapă de arestul al domiciliu. Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis astăzi o cerere de înlocuire a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. Decizia este definitivă.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Vanghelie are mai multe obligaţii: să nu depăşească limita teritorială a judeţului Ilfov şi a municipiului Bucureşti, decât cu încuviinţarea instanţei; să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi, de martori, experţi şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale; să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele; să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Vanghelie a fost arestat preventiv în luna martie 2015, iar din 10 iulie- după ce a fost trimis în judecată, era în arest la domiciliu.

În perioada în care a fost în arest la domiciliu, Vanghelie şi iubita sa, deputata PSD Oana Mizil, au devenit părinţii unei fetiţe care s-a născut, pe 3 septembrie, la un spital privat din Capitală.
Vanghelie a primit atunci încuviinţarea instanţei să îşi părăsească locuinţa, două zile, pentru a asista la naşterea copilului său şi a face demersurile necesare pentru înregistrarea acestuia.

Acuzaţile DNA: abuz în serviciu, mită şi spălare de bani

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis în judecată, pe 7 iulie, de DNA, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.
Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a cerut şi a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20% din încasări.

"Aceste foloase au fost pretinse şi primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri cât şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)", conform procurorilor anticorupţie.

Bani negri pentru campania electorală

Anchetatorii susţin că foloasele necuvenite la care se face referire în rechizitoriu au constat în predarea de sume de bani lichizi, încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăţi comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal, în cedarea părţilor sociale şi, implicit, a patrimoniului – unei societăţi comerciale către persoane indicate de edilul suspendat sau în transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Marian Vanghelie.

De asemenea, au fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, au fost oferite ceasuri, s-au încheiat contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, în vederea susţinerii financiare a organizării unor manifestări publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie şi au fost achitate sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susţinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.
 

Petreceri private

Mai mult, procurorii arată că alte "foloase necuvenite" au constat în: suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de Marian Vanghelie, suportarea costurilor de renovare ale unor magazine aparţinând unei societăţi comerciale, controlată de primarul suspendat, dar şi de achitarea costurilor aferente unor petreceri private.

"În vederea atribuirii acestor contracte şi pentru a facilita efectuarea plăţilor aferente acestora, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel fie nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, fie şi le-a îndeplinit în mod defectuos, vătămând drepturile patrimoniale ale Sectorului 5 din Bucureşti (vătămare constând în cheltuirea în mod nejustificat a resurselor băneşti aflate la dispoziţia unităţii administrativ-teritoriale). Astfel, pentru ca societăţile comerciale controlate de către inculpatul Dumitru Marin să dispună de resursele băneşti necesare asigurării foloaselor patrimoniale necuvenite solicitate de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, contractele de achiziţii publice au fost încheiate la preţuri mult superioare faţă de valoarea reală a serviciilor prestate. În acest fel, costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor", potrivit rechizitoriului DNA.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite