Judecătoarea Cristina Tarcea, candidat unic pentru şefia Curţii Supreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Tarcea Foto> culturaldiplomacy.org
Cristina Tarcea Foto> culturaldiplomacy.org

Judecătoarea Iulia Cristina Tarcea şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Potrivit site-lui CSM, Cristina Tarcea figurează drept candidat unic la funcţia de şef al Cuţii Supreme. Livia Stanciu, fostul preşedinte al Curţii a părăsit această funcţie în iulie 2016, atunci când a fost numită judecător la Curtea Constituţională.

În prezent, aceasta deţine funcţia de vicepreşedinte al Instanţei supreme şi este delegată să asigure interimatul conducerii instituţiei.

Pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii Supreme, şi-au depus candidaturile Lavinia Curelea - care ocupă în prezent funcţia de preşedinte al Secţiei I Civile şi Nela Petrişor- judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţi.

Potrivit CV-ului postat pe portalul instanţei supreme, Iulia Cristina Tarcea a fost în perioada iulie 2002 – martie 2004 secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Tarcea este judecător la instanţa supremă din anul 2004, iar înainte a fost pe rând avocat (1987-1990), judecător la Judecătoria Sectorului 3 (1990-1996), judecător la Tribunalul Bucureşti (ianuarie-noiembrie 1996), după care a ocupat mai multe funcţii în Ministerul Justiţiei la Direcţia Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (1996-2002).

Fostul preşedinte al Curţii Supreme, Livia Stanciu, a părăsit această funcţie în iulie 2016 atunci când a fost numită judecător la CCR de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru un mandat de 9 ani. Stanciu a fost preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din anul 2010.

Care este procedura de numire

Pentru funcţia de preşedinte al ÎCCJ, analizarea candidaturii de către Secţia pentru judecători a CSM şi formularea propunerii de numire se face în intervalul 8 — 9 septembrie, iar pentru cea de vicepreşedinte pe 15 — 16 septembrie.

Potrivit legii, numirile în aceste funcţii se fac de către preşedintele României, la propunerea Secţiei de judecători a CSM, pentru un mandat de trei ani, care poate fi reînnoit o singură dată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite