Intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, amânată până la 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru a anunţat că intrarea în vigoare Codului de procedură civilă s-a amânat până la 1 iulie           FOTO Adevărul
Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru a anunţat că intrarea în vigoare Codului de procedură civilă s-a amânat până la 1 iulie           FOTO Adevărul

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat marţi, că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va amâna de la 1 februarie la 1 iulie. Pivniceru a precizat că s-a luat această decizie pentru ca sistemul judiciar să fie unul operaţional.

„Sunt mari discuţii (pentru amânarea Codului de procedură civilă, n.r.), pentru că legea privind degrevarea instanţelor care ar fi permis intrarea în vigoare a Codului de la 1 februarie este în Parlament, retrimisă de preşedinte. Retrimiterea a fost făcută pe o chestiune de procedură parlamentară care viza Camera care ar fi trebuit să fie sesizată  (…) Luând în calcul acest periplu parlamentar, soluţia cea mai bună ar fi amânarea intrării în vigoare a Codului, pentru ca sistemul să fie operaţional“,  a spus Pivniceru.

Pe 1 octombrie 2011 a intrat în vigoare noul Cod civil, iar noul Cod de procedură civilă era propus să intre de la 1 iunie 2012, fiind amânat oficial apoi pentru 1 septembrie 2012, după care s-a decis ca termen 1 februarie 2013.

În noiembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului Legea privind degrevarea instanţelor judecătoreşti, menţionând că Senatul a fost prima Cameră sesizată, ceea ce este contrar Constituţiei pentru astfel de legi. Preşedintele a cerut ca la reexaminare Senatul să fie Cameră decizională.

„Legea supusă reexaminării are ca obiect de reglementare măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Procedura de adoptare a acestei legi de către autoritatea legislativă contravine dispoziţiilor constituţionale cuprinse în Titlul III, Capitolul I, Secţiunea a 3-a «Legiferarea»“, se arăta în cererea de reexaminare trimisă de preşedintele Traian Băsescu preşedintelui Senatului.

Şeful statului menţiona că Legea trimisă spre promulgare stabileşte norme de competenţă de judecată ce conduc la degrevarea instanţelor judecătoreşti şi la o mai bună funcţionare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite