Eduard Hellvig, la lansarea Monografiei SRI: „Liniştea României este preţul pe care îl plăteşte fiecare angajat al SRI“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul Român de Informaţii şi-a lansat azi „Monografia – 25 de ani”, un volum de o importanţă istorică, la standul Editurii RAO, unde au fost prezenţi George Maior, Eduard Hellvig, Virgil Măgureanu, gen. Lt. Florian Coldea, Ion Cristoiu şi directorul RAO, Ovidiu Enculescu.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat în cadrul lansării că şi-ar dori ca pe viitor, instituţia pe care o conduce să fie mai transparentă în comunicare şi mai puţin prezentă în presă.

Eduard Hellvig a povestit că atunci când era student îşi dorea schimbări şi îl dispera cuvântul linişte, numai că în timp şi-a dat seama că "liniştea are preţul ei" şi că "liniştea României este preţul pe care îl plăteşte fiecare angajat al SRI". Directorul SRI a subliniat că şi-ar dori ca în viitor instituţia să fie mai puţin prezentă în presă şi mai transparentă în comunicare.

”Remarc şi eu atitudinea pe care a avut-o instituţia în trecut la comuncare, la zona academică. Vă spun ce mi-aş dori în perioada următoare de la SRI: aş vrea să găsesc un SRI care să fie mai transparent în comuncare publică, în diplomaţie, dar mai puţin prezent în zona media, în zona de discuţii în contradictoriu, pentru că asta nu face decât rău instituţiei. Îmi doresc ca la 30 de ani de la aniversare să fie o instituţie fanion care să fie respectată şi să înţeleagă că patria înseamnă cetăţenii ei şi că cetăţenii sunt prioritari”, a  spus Eduard Hellvig.

”Vă asigur că ideea de a avea un director civil a fost o idee bună”, a concluzionat directorul SRI.

Eduard Hellvig este director al SRI din martie 2015. În decembrie 2014, Hellvig a câştigat definitiv procesul cu ANI la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, care a respins raportul inspectorilor de integritate.

La alegerile parlamentare din 2012, Eduard Hellvig a obţinut un mandat de deputat pe listele USL, din partea PNL, însă a demisionat din această calitate în septembrie 2013 pentru a deveni europarlamentar ca urmare a vacantării unor mandate ale PNL.

La alegerile europarlamentare din 2014, Hellvig a obţinut un nou mandat de eurodeputat.
 

SRI nu este o instituţie de forţă, aşa cum este poliţia sau armata. Serviciul Român de Informaţii este ca un creier al statului”, a spus George Maior, fost director SRI şi actual ambasador al României la Washington. „Noi doar producem informaţia, pe care o dăm apoi celor ce conduct statul. SRI nu conduce statul, nu face arestări. Toată această mitologie este falsă”, a mai explicat George Maior, la lansarea Monografiei SRI.

image

Evenimentul desfăşurat la standul editurii RAO şi-a propus să macheze 25 de ani de la înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii, o instituţie care a aprins întotdeauna imaginaţia populaţiei. Maior a încercat cu acest prilej să explice cum stau lucrurile cu SRI şi a vorbit despre experienţa pe care a avut-o la conducerea acestei instituţii şi, mai ales, despre toate acuzaţiile pe care instituţia le-a încasat mai ales în ultima perioadă. „Serviciul Româna de Informaţii nu se află în spatele unor dosare penale”, a dezminţit Maior cu prilejul lansării, în faţa unui public numeros. „Este o funţie foarte solicitantă. Poate cea mai solicitantă a mai spus fostul şef SRI: „Ştii foarte multe, dar poţi spune foarte puţine”. „Recomand acest volum oricărui cetaţean, fără excepţie, pentru că, deşi discret şi indirect, impactul pe care îl au serviciile asupra vieţii fiecăruia dintre noi este uşor subestimat”, a explicat şi Eduard Hellvig, director SRI.

„Parafrazându-l pe Călinescu „scopul biografiei este viaţa, nu faptele“, scopul Monografiei SRI este viaţa instituţiei, iar nu toate acţiunile punctuale ale acesteia, a declarat şi gen. lt. Florian Coldea. „De aceea, eforturile se axează pe creionarea profilului esenţial al Serviciului şi a mediului în care acesta a activat, ca dimensiuni necesare pentru înţelegerea naturii şi evoluţiei SRI”, a mai spus Florin Coldea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite