Fostul ministru Relu Fenechiu, acuzat că ar fi luat şpagă 620.000 de euro. În schimbul banilor ar fi făcut intervenţii la Ministerul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”
Relu Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. În prezent, Fenechiu este încarcerat la Penitenciarul Vaslui unde execută pedeapsa de 5 ani de închisoare cu executare primită în dosarul „Transformatorul”.

UPDATE:  Procurorii DNA l-au pus sub aczuare pe Ion Krech, fost director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului Justiţiei şi membru în comisia de licitaţie, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Potrivit procurorilor, ]n perioada 2012-2013,  Krech, în calitate de director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului de Justiţie, manager al unuia dintre proiectele derulate de minister şi membru în comisia de licitaţie, a pretins şi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei firme de software, în trei tranşe, suma totală de 239.000 euro.

`Aceşti bani au fost pretinşi şi primiţi pentru ca suspectul Krech Ion să sprijine această firmă în câştigarea licitaţiei pentru atribuirea şi derularea unui proiect derulat de Ministerul Justiţiei, în valoare de 14.700.000 lei fără TVA”, arată procurorii DNA.

Concret, cu câteva luni înainte de publicarea oficială, prin intermediul aceluiaşi intermediar, Krech ar fi  remis reprezentanţilor firmei de software caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul Justiţiei. „În acelaşi sens, suspectul a mai conceput şi redactat împreună cu reprezentanţii firmei respective documentele aferente licitaţiei, inserând în cuprinsul lor cerinţe menite a-i favoriza pe aceştia din urmă”, susţin procurorii.

De asemenea, în schimbul banilor pretinşi şi primiţi, Krech ar fi asigurat şi buna derulare a contractului, a susţinut şi a fundamentat note interne, a semnat fişe de acceptanţă, acte adiţionale şi a ajutat la deblocarea plăţilor, atunci când au intervenit astfel de probleme.

De ce este acuzat Relu Fenechiu

Relu Fenechiu este acuzat de  trafic de influenţă, în formă continuată şi  spălare a banilor, fapte făcute în calitate de deputat în Parlamentul României

Potrivit procurorilor DNA, „în perioada 2012-2014, Fenechiu, în calitatea amintită mai sus ar fi pretins şi ar fi primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea a două contracte promovate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 14.700.000 lei fără TVA) şi de la o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii (în valoare de aproximativ 1.800.000 euro), pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea acestor proiecte”.

Concret, sprijinul acordat de Fenechiu s-ar fi materializat prin intervenţia sa la funcţionari din cadrul Ministerul Justiţiei sau la persoane din conducerea societăţii farmaceutice, asupra cărora avea influenţă la acel moment.

Pentru acest „ajutor”, politicianul ar fi primit de la reprezentanţii firmei de software, prin intermediul a două societăţi pe care le controla, suma totală de de 620.000 euro.

„Pentru a disimula provenienţa ilicită a banilor, între cele două societăţi şi firma de software au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, în realitate serviciile respective fiind efectuate doar de către angajaţii acesteia din urmă”, susţin procurorii DNA.

Fost director IT, audiat

Ionuţ Krech, fostul director IT din Ministerul Justiţiei, a fost dus cu mandat la DNA Ploieşti.

Krech lucrează în Ministerul Justiţiei ocupând în prezent o funcţie de execuţie la Direcţia de implementare a proiectelor finanţate prin Banca Mondială.

Relu Fenechiu a fost scos joi din arest şi dus la DNA Ploieşti pentru a fi audiat într-un nou dosar de corupţie, arată news.ro.

Condamnat în dosarul „Transformatorul”

Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul „Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

În ianuarie 2014, completul de cinci judecători de la Curtea Supremă a menţinut pedeapsa de cinci ani de închisoare dispusă în iulie 2013 de un complet de trei judecători în cazul fostului ministru Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

La aceeaşi pedeapsă au fost condamnaţi fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general al aceleiaşi instituţii în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Instanţa a mai dispus atunci ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

Relu Fenechiu a fost membru al PNL timp de 18 ani şi se afla la al treilea mandat de deputat în momentul condamnării. El a fost preşedintele PNL Iaşi din 2004, iar din 2008 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel central, după decizia instanţei demisionând din PNL.

De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de şapte luni, până în iulie 2013, când s-a retras din această funcţie ca urmare a condamnării în primă instanţă în dosarul ”Transformatorul”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite