Discuţii contradictorii între şeful Poliţiei şi procurorul general al României în cazul crimei din Gura Şuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, susţine că la toate activităţile derulate de poliţişti în dosarul uciderii fetiţei de 11 ani din Gura Şuţii a fost prezent un procuror. Acesta îl contrazice astfel pe procurorul general Bogdan Licu, care susţine că procurorul de caz nu a fost anunţat despre conversaţia telefonică pe care poliţiştii au avut-o sâmbătă noaptea cu olandezul suspectat de uciderea fetiţei din Gura Şuţii, ajuns deja în Amsterdam.

Acest caz nu ar fi primul în care există o controversă evidentă între Parchet şi Poliţie. Şi în cazul Caracal, procurorii şi poliţiştii s-au contrazis cu privire la percheziţia efetuată în locuinţa lui Gheorghe Dincă. În cazul Caracal, anchetatorii au descins după 19 ore, pe motiv că procurorul a emis mandat de percheziţie doar după ora 6.00 dimineaţa, informează hotnews.ro.

„La toate activităţile desfăşurate în caz a fost prezent un procuror (...) Eu vă spun că a fost un procuror la toate activităţile”, a declarat, marţi, şeful Poliţiei Române, întrebat despre declaraţiile lui Licu potrivit cărora procurorul de caz nu a fost informat că poliţiştii l-au contactat telefonic pe cetăţeanul olandez.

Întrebat când a început vizionarea imaginilor de pe camerele de supraveghere, Liviu Vasilescu a răspuns: „Din acea noapte, dar volumul de imagini a fost unul foarte mare. Din acea noapte s-a făcut vizionarea camerelor şi s-au luat toate maşinile suspecte şi s-a verificat maşină cu maşină”.

De asemenea, acesta a susţinut că primul echipaj de poliţie a ajuns la faţa locului la 6 minute de la apelul la 112 privind dispariţia femeii. „Vineri seară s-au mobilizat forţe şi au început căutările. În jurul orelor 19.33 s-a efectual apel la 112, iar în şase minute o echipă a ajuns acolo, iar începând cu ora 20.00 au început să vină forţe de la Găeşti şi de la ora 21.00 de la Poliţia Dâmboviţa. Au fost în jur de 120 de cadre în orice moment, iar duminică urma să vină încă 80 de cadre de la inspectoratele de poliţie Dâmboviţa şi Prahova şi 100 de jandarmi”, a declarat Vasilescu.

Şeful Poliţiei Române dă vina pe olandezi, acesta spune că autorităţile olandeze trebuiau să fi anunţat că suspectul comisese şi alte infracţiuni de natură sexuală în ţara sa. 

Şeful Poliţiei Române a mai spus că autorităţile din România nu au fost informate de cele din Olanda privind prezenţa lui Johannes Visscher în România şi nici cu privire la infracţiunile pentru care a fost cercetat, ipoteză susţinută şi de procurorul general Bogdan Licu.

„De obicei, este semnalată prezenţa cetăţenilor străini care au antecedente de agresiuni sexuale. Atunci când părăsesc o ţară şi se deplasează în altă ţară, când avem astfel de semnalări, luăm toate măsurile necesare conform metodologiilor noastre. În acest caz nu am avut semnalare”, a susţinut şeful Poliţiei Române.

Întrebat de ce nu au fost informaţi, Liviu Vasilescu a răspuns: „Deci nu am primit o semnalare, nu că nu am avut o colaborare. Deci în acest caz nu a fost semnalat, nu ştiu de ce, este problema dânşilor (a autorităţilor din Olanda - n.r.)”.

Liviu Vasilescu declara luni, la Digi 24, că principalul suspect în cazul uciderii fetiţei de 11 ani a mai fost anchetat pentru infracţiuni sexuale şi cu violenţă. „În momentul de faţă e în lucru un dosar penal. Vă confirm că am luat legătura chiar în seara zilei de sâmbătă spre duminică cu omologii, este cunoscut (cetăţeanul olandez suspect în acest caz - n.r.) cu infracţiuni la viaţa sexuală, violenţă şi conducere sub influenţa alcoolului. Este un cazier al lui, e o chestiune a colegilor olandezi, figurează cu astfel de fapte în cazier", spunea Vasilescu.

Şeful Poliţiei Române a vorbit şi despre faptul că cetăţeanul olandez a plecat sâmbătă din România fără să fie împiedicat de către autorităţi. De asemenea, el a precizat că anchetatorii au luat legătura cu olandezul în jurul orei 19.50, când acesta era la Amsterdam, iar în acel moment nu era considerat suspect. „L-am întrebat, neavând nicio suspiciune asupra lui - aşa am procedat şi cu ceilalţi - dacă a fost în acea zonă şi a recunoscut”, a spus şeful Poliţiei, care a precizat că bărbatul a declarat că a fost în România ca turist.

Poliţia Română a precizat oficial, luni, că olandezul suspectat că ar fi omorât-o pe Adriana, fetiţa de 11 ani din Dâmboviţa, s-a sinucis, însă nu sunt cunoscute motivele care l-au făcut pe bărbat să recurgă la acest gest. Johannes Visscher a ajuns în România miercuri şi a plecat sâmbătă, el petrecând în ţara noastră 3 zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite