Cum au încercat „împăraţii de la rutieră” să muşamalizeze accidentul provocat de fostul fotbalist Tibor Selymes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tibor Selymes FOTO Mediafax
Tibor Selymes FOTO Mediafax

Interceptările telefonice din dosarul în care un ofiţer de poliţie era anchetat pentru corupţie au dezvăluit modul în care şefii de la Poliţia Rutieră din Braşov muşamalizau accidente chiar dacă acestea se soldau cu victime

Muşamalizarea accidentului provocat de fostul fotbalist internaţional, Tibor Selymes, în urma căruia patru persoane au fost grav rănite, a ieşit la iveală în cadrul unei alte anchete în care procurorii DNA solicitaseră interceptarea şefilor Poliţiei Rutiere din Braşov suspectaţi de corupţie.

Practic, anchetatorii îi monitorizau pe comisarul-şef Claudiu Tămîrjan, şeful de atunci al Serviciului Rutier din cadrul IPJ Braşov şi pe subordonaţii acestuia într-un dosar de trafic de influenţă şi abuz în serviciu, anchetă care i-a şi adus în 2015 luiTămîrjan trei ani de închisoare cu suspendare. În timpul anchetei, procurorii anticorupţie au sesizat că persoanele pe care le monitorizau discutau şi despre cum a fost muşamalizat accidentul produs de Tibor Selymes la începutul anului 2012 când a pierdut controlul autoturismului BMW X5 şi a intrat pe contrasens unde a lovit frontal un autoturism care se deplasa în sens opus.

Patru persoane au fost rănite, necesitând între 30-90 zile de îngrijiri medicale, iar două dintre victime au rămas fără splina în urma accidentului. Selymes era singur în maşină şi se întorcea în Braşov din Predeal, unde fusese la o petrecere care a durat întreaga noapte şi în cadrul căreia a consumat băuturi alcoolice.

Concurs la tergiversare

Însă poliţiştii care au venit la faţa locului şi cei care au instrumentat dosarul accidentului s-au întrecut în a tergiversa ancheta şi a-l scoate nevinovat pe Selymes. Ancheta a scos la iveală că primul echipaj care a venit la faţa locului nu l-a testat pe Selymes cu aparatul etilotest. Mai mult, poliţiştii l-au lăsat pe fostul fotbalist să plece de la locul accidentului, care a revenit după patru ore pentru a-I fi recoltate probele biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În plus, din procesului-verbal de cercetare la faţa locului, a rezultat că BMW-ul fusese condus de soţia fostului fotbalist deşi aceasta nici nu se aflase în maşină.

Ulterior, cercetările în dosarul accidentului au luat o pauză de patru ani. Abia în 2016, dosarul – în care nu era începută urmărirea penală - a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov.

„Dumnezeu pe pământ la Rutieră”

Cel care ar fi dat ordinul ca dosarul să fie „îngropat” ar fi fost chiar şeful de la Rutieră, comisarul-şef Claudiu Tămîrjan. „Tămârjan era Dumnezeu pe pământ la Rutieră şi toţi făceau ce zicea el. Nici un agent de poliţie nu putea să se opună dispoziţiilor date de acesta. La fel şi Onosă. Cei doi erau împăraţi la rutieră”, a explicat la DNA unul dintre poliţiştii implicaţi în această anchetă, cât de influenţi erau şefii lor.

Fost şef al Biroului Drumuri Europene şi Naţionale din cadrul Serviciului Rutier Braşov, Ionel Onosă, trimis alături de şeful lui în judecată, îi explica unui coleg, într-o discuţie telefonică, în ce stare era Selymes în seara accidentului: „Dup-aia l-am văzut…dup-aia l-am văzut la IPJ, era mut, era praf, era…Da. La IPJ era făcut”.

Mesajele pe whatsapp

Într-o declaraţie dată în iulie 2017, Tibor Selymes a declarat că în noaptea în care a provocat accidentul ar fi băut doar două pahare de şampanie. Însă într-o declaraţie mai veche le-a spus autorităţilor că ar fi băut „doar” două-trei pahare de vodka asta deşi la mai bine de 4 ore de la producerea accidentului, la orele 10:45, sportivul avea 0,80 g/l alcool pur în sânge, iar la ora 11:45, valoarea alcoolemiei era de 0,75 g/l alcool pur în sânge.

„Când l-am audiat pe Selymes Tibor acesta era în stare vădită de ebrietate şi oboseală. Am încheiat audierea mai repede la îndemnul unuia din cei doi şefi, Tămîrjan sau Onosă, care mi-au spus să-l las pe Selymes în pace întrucât mai sunt şi alte zile pentru audiere. După audierea lui Selymes Tibor am avut convingerea că el este cel care a condus BMW-ul,”  a declarat agentul Gabriel Eugen Afrenţoaei, cel care i-a luat prima declaraţie fostului fotbalist. Afrenţoaei este inculpat în acest dosar.

Dosarul a ajuns la judecători

Săptămâna aceasta, procurorii DNA l-au trimis în judecată în acet caz pe Claudiu Tămârjan şi alţi cinci subrdonaţi, trei ofiţeri şi doi agenţi de poliţie. Acuzaţiile: favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi soţii Selymes, Tibor pentru vătămare corporală din culpă şi complicitate la abuz în serviciu, iar Daniela pentru favorizarea făptuitorului şi complicitate la abuz în serviciu. Selymes a recunoscut comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, dar a negat posibila sa implicare muşamalizarea făcută de poliţişti.

Cert este că atunci când a venit la poliţie, dl. Selymes se afla într-o vizibilă stare de oboseală şi emana halenă alcoolică, Ionel Onosă, ofiţer de poliţie    
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite