CSM a sesizat Inspecţia Judiciară despre declaraţiile lui Ponta şi Tăriceanu privind dosarul Turceni-Rovinari: „Sunt acuzaţii extrem de grave”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta consideră trimiterea sa în judecată drept o tentativă de lovitură de stat FOTO Mediafax
Victor Ponta consideră trimiterea sa în judecată drept o tentativă de lovitură de stat FOTO Mediafax

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marţi, să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul unor declaraţii ale lui Victor Ponta şi ale preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, făcute în contextul anchetării sau trimiterii în judecată a premierului de către procurorii DNA.

Decizia a fost luată după ce judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a solicitat în şedinţa de marţi a Plenului Consiliului extinderea discuţiilor de la punctul de pe ordinea de zi referitor la raportul Inspecţiei Judiciare în cazul declaraţiilor lui Victor Ponta cu privire la Jean Uncheşelu, procurorul care l-a trimis în judecată pe premier, în dosarul "Turceni- Rovinari".

Dumbravă a precizat că împrejurările, tonul, contextul şi modul în care s-a exprimat premierul sunt asemănătoare cu declaraţiile făcute de acesta în 7 iunie, dar şi cu afirmaţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, din 8 iunie.

"Mie mi se par foarte grave aceste afirmaţii. De aceea am profitat de această ocazie să discutăm şi acele afirmaţii care au legătură cu obiectul lucrării de astăzi. (...) Mie mi se pare extrem de periculos să lăsăm în spaţiul public astfel de acuzaţii. Lovitură de stat până la urmă a fost sau nu a fost? A fost trimis în judecată primul-ministru, foarte clar lucrul acesta, dar Guvernul nu a căzut. Deci despre ce discutăm? Adică avem un parcurs politic care nu aparţine justiţiei şi nici nu trebuie să aparţină şi aceste acte de acuzare care sunt în faţa judecătorilor de la ÎCCJ, cu o altă dinamică, e cu totul altceva. Ce spun eu este că este inadmisibil ca un politician să se folosească în interes personal de astfel de afirmaţii publice şi noi să nu avem nicio reacţie", a precizat judecătorul în şedinţa Plenului CSM.

De asemenea, Horaţius Dumbravă a precizat că a sesizat Inspecţia Judiciară în acest caz şi în 22 iunie, dar nu a primit niciun răspuns.

"Eu sincer aş fi văzut ca Inspecţia Judiciară să se fi sesizat din oficiu pentru că sunt foarte grave afirmaţiile, indiferent care politician face astfel de afirmaţii şi în ce context, în loc ca preşedintele Senatului să se ocupe de proprii parlamentari cărora nu li s-a ridicat imunitatea", a mai menţionat membrul CSM.

De asemenea, judecătorul Mircea Aron, membru al Consiliului, a atras atenţia că trebuie procedat în acelaşi mod şi în cazul altor politicieni.

"Înţeleg că vreţi să luaţi toate declaraţiile legate de trimiterea în judecată a primului-ministru, ce reacţii a avut şi să luam atitudine faţă de ele. (...) Dacă luăm toate personajele politice care sunt vehiculate în spaţiul public atunci trebuie să ne gândim şi la alţii, chiar la foşti preşedinţi de stat care tot timpul fac afirmaţii la adresa justiţiei şi atunci trebuie să procedăm cu egală măsură pentru toată lumea. Trebuie să ne gândim foarte bine ce facem", a precizat Mircea Aron, în şedinţa Plenului CSM.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţinea, în 8 iunie, că este aberant ca Victor Ponta să fie acuzat de conflict de interese şi se întreabă ”dacă este normal ca într-o ţară democratică un procuror de 27 de ani să răstoarne două guverne în două luni”, apreciind că e o ”încercare de lovitură de stat”.

"Credeţi că este normal ca într-o ţară democratică, cu regim parlamentar, un procuror, poate a cărui pricepere profesională nu pot să o apreciez, dar am posibilitatea să îmi pun nişte semne de întrebare - câtă experienţă are la 27 de ani şi câtă responsabilitaet are - să răstoarne două guverne în decurs de o lună de zile, să zicem?”, s-a întrebat Tăriceanu.

Într-o declaraţie de presă susţinută pe 7 iunie, după şedinţa liderilor coaliţiei, premierul Ponta a afirmat că Guvernul nu poate fi schimbat la solicitarea unui procuror al DNA, deoarece altfel se poate vorbi de o "lovitură de stat", şi a apreciat că nu există la acel moment o criză politică.

CSM a stabilit, marţi, că afirmaţiile lui Victor Ponta referitoare la Jean Uncheşelu, procurorul care l-a trimis în judecată pe premier, în dosarul "Turceni- Rovinari", au afectat independenţa sistemului judiciar. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi-a însuşit raportul inspectorilor judiciari, care au stabilit că declaraţiile lui Victor Ponta, făcute după trimiterea sa în judecată, au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite