Baronul Constantin Nicolescu, proptea pentru judecători de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Detaliile inedite apar în cel mai recent rechizitoriu, în care Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupţie, alături de deputatul Mircea Drăghici - trezorierul PSD, şi alţi 38 de primari şi viceprimari din Argeş.

Una dintre acuzaţii este de trafic de influenţă: fostul baron PSD discuta cu o lejerite incredibilă la telefon, cu politicieni de top din PSD, pentru a-şi impune favoritul la şefia Curţii de Apel Ploieşti. Nicolescu era în 2009 în culmea puterii sale, controla întreg judeţul Argeş şi avea funcţia de vicepreşedinte al PSD. În plus, partidul său era din nou la guvernare, alături de PDL.

„Domnu′ president!”

Una din acuzaţiile DNA este cea de trafic de influenţă, că şi-a folosit autoritatea de lider de partid pentru a-l ajuta pe judecătorului Doru Mercan - care ocupa atunci funcţia de preşedinte al Secţiei Penale, să ocupe funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Piteşti.

Este vorba de instanţa unde o serie de procese importante de pe raza judeţelor Vâlcea şi Argeş sunt soluţionate definitiv. Mercan îi avea drept contracandidaţi pe judecătorii Gheorghe Diaconu şi Marius Gabriel Săndulescu. Magistratul trecuse de prima fază a examenului şi urma, pe 16 iunie 2009, interviul de susţinere a proiectului de management. Din data de 10 iunie 2009, Nicolescu a început să fie activ pe telefoane. Mercan era foarte atent cu baronul, şi era respectuaos cu acesta: „Am onoarea să vă salut, domnu′ president!”.

Nicolescu mergea pe mai multe fronturi, unul a fost contactarea judecătoarei Diana Ungureanu, care lucrase Curtea de Apel Piteşti, şi ocupa funcţia de director adjunct la  Institutul Naţional al Magistraturii: „Vroiam, vroiam să te văd şi eu zece minute la...”, „Două jumătate la Intercontinental. Ne vedem la o cafea, da?”. „Am acceptat să mă întâlnesc cu acesta şi la acea întâlnire am fost întrebată de acesta dacă domnul Mercan Doru are vreo şansă să ocupe postul de preşedinte al Curţii de Apel Piteşti. Eu i-am spus că toţi candidaţii au aceleiaşi şanse şi că nu fac parte din cadrul comisiei”, a declarat, la DNA, Diana Ungureanu. La interviu, Mercan a primit un punctaj slab (7,36), la fel ca Săndulescu (7,36), dar la diferenţă mare de Diaconu (8,57). „Ştiţi rezultatu′? Catastrofal!”, „E mult de recuperat, să ştiţi!”, se plângea Mercan la telefon.

Reţeaua „Cătălin Voicu”

Doru Mercan nu mai voia să se ducă şi la proba scrisă: „E mult de recuperat, să ştiţi!”. Nicolescu însă l-a încurajat: „Are rost, duceţi-vă, vă rog eu frumos!”. Discuţia avea loc pe 20 iunie 2009, ora 10.42. La ora 11.20, Nicolescu a apelat la deputatul Viorel Hrebenciuc (PSD), pentru ca acesta să intervină la senatorul Cătălin Voicu (PSD). Trebuie spus că în primăvara anului 2009, Cătălin Voicu ajusese şi el în culmea influenţei politice.

El ratase nominalizarea sa ca ministru de Interne, dar era bine conectat în sistemul magistraţilor prin intermediul unor judecători de la Curtea Supremă, foşti procurori din PNA şi avocaţi. El se lăuda în PSD că i-ar fi ajutat pe mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui partidului, Mircea Geoană, cum ar fi fosta senatoare Maria Schutz sau pe Ioana Cristea - fostă consilieră în CJ Dâmboviţa.  

„Măi, am o rugăminte! M-a sunat băiatu′ acela disperat, mai spune-i lui nea Voicu să apese mai tare pe butonu′ acela, te rog frumos, cu ce am vorbit noi!”/ „Da′ cică s-a dat un punctaj şi-i mai cheamă mâine o dată acolo!”, „Eu l-am sunat ieri, nu-mi răspunde la telefoane, nu mai ştiu…”,  „Nu te-am rugat niciodată cum te rog acum, că e o treabă foarte… delicată, te rog frumos!”, se milogea Nicolescu. „Da, măi! Da, da, da! Îhî!”, “Nu e… efectiv e plecat, îl sun eu!”, promitea Hrebenciuc.

În aceeaşi zi, la ora 19.18, Hrebenciuc îi transmite baronului ca Mercan să se ducă la examen: „Trimite-l, mă, trimite-l! Da, da!”. Mesajul este retransmis de Nicolescu judecătorului: „Am mai verificat o dată, zice că totuşi să vă duceţi, să nu abandonaţi lupta!”. Audiat la DNA, Hrebenciuc a precizat: „Nu îmi amintesc nici contextul în care am avut discuţia cu Nicolescu Constantin şi nici care era persoana pentru care trebuia să fac intervenţia”.

Cum s-a terminat totul

Pe 21 iunie 2009 a fost proba scrisă, iar Mercan s-a clasat pe ultimul loc (7,20),  Diaconu a luat nota cea mai mare (9,60), iar Săndulescu a fost pe locul doi (8,40). Mercan a fost singurul care a făcut contestaţie, care a fost respinsă.

În final funcţia de preşedinte a Curţii de Apel Piteşti a fost obţinută de Gheorghe Diaconu - care s-a pensionat din magistratură în 2014. Doru Mercan a ocupat după un alt concurs  funcţia de vicepreeşdinte a Curţii de Apel Piteşti, şi a şi condus ca interimar câteva luni instanţa, până s-a pensionat. În prezent, cel de-al treilea concurent din concursul din 2009,  Săndulescu, este vicepreşedinte al instanţei şi o conduce ca interimar.

Şerban Nicolae, un ”băiat orientat”

Constantin Nicolescu a mai încercat să-şi promoveze favoritul şi prin alţi colegi de partid influenţi, drept pentru care l-a contactat, pe 25 iunie 2009, pe actualul senator Şerban Nicolae - care ocupa funcţia de secretar de stat la ministerul de Interne, şeful Departamentul Schengen.

„Să ne trăieşti, boierule! Nicolescu te deranjează!”/ „Cu respect! Ştiu, ştiu domnule preşedinte!”, era amabil Nicolae. „Ăă… ştiu că tu eşti băiat orientat acolo! Poţi să-mi afli şi mie de la Institutul acesta de magistratură cine a câştigat ăă… concursu′ pentru Piteşti? E greu!”, a trecut direct la subiect baronul. „Ăă… da, sunt în altă prăvălie!... Nu, da′ nu pot acum… nu, dacă aş fi avut un pic de timp la dispoziţie… nu, nu-mi lua foarte mult cred eu. Dar din nefericire, în secunda următoare intru în nişte negocieri care durează foarte...”, s-a scuzat fostul secretar de stat.

„Poate mâine! Dacă pot…”/ „Da? Bine, vezi dacă poţi!”, au închis subiectul cei doi PSD-işti. Baronul s-a interesat şi de noua slujbă: „Bine, nea Şerbane! Altfel te simţi bine pe  acolo?”. „Frate, tre′ să fac în aşa fel încât frontiera actuală cu Ungaria şi Bulgaria să fie ca frontiera dintre Argeş şi Dâmboviţa”, i-a explicat Şerban.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite