MAE: şase români se află în Sierra Leone, stat afectat de epidemia de Ebola, dar susţin că nu au probleme de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat vineri seară că în Sierra Leone, stat afectat de epidemia de Ebola, se află un grup de şase români, însă toţi spun că au o stare de sănătate bună şi nu vor să revină în ţară. Alro SA declarase anterior că cinci dintre ei au fost angajaţi la minele companiei din Sierra Leone, dar au cerut suspendarea contractelor de muncă.

UPDATE MAE anunţă că grupul de cetăţeni români care se află în Sierra Leone este format din şase persoane, acestea au o stare de sănătate bună, iar din convorbirile purtate a rezultat că nu doresc să revină în România.

"În continuarea comunicării anterioare referitoare la posibila prezenţă în Sierra Leone a unui grup de 5 cetăţeni români care şi-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina, Ministerul Afacerilor Externe confirmă că aceştia se află pe teritoriul Sierra Leone. Totodată, în urma verificării existenţei grupului a fost identificat şi un al şaselea cetăţean român care nu a lucrat la compania Alro Slatina. Centrala MAE a luat legătura şi va menţine o legătură constantă cu grupul de 6 cetăţeni români, cu precizarea că aceştia au o stare de sănătate bună", se arată într-un comunicat transmis de MAE, potrivit Mediafax.

Ministerul precizează că în cadrul convorbirilor purtate cu cetăţenii români "a rezultat că nu doresc să revină în România, desfăşurându-şi activitatea în condiţii normale, la o altă companie".

"S-a convenit menţinerea unui contact permanent cu acest grup, MAE adresând rugămintea fermă de a fi informat, în avans, cu privire la o eventuală decizie de revenire în România sau de relocare într-o altă zonă", adaugă sursa citată.

MAE menţionează că în continuare acţionează "în mod proactiv", prin numeroase demersuri de identificare a posibilelor riscuri la care pot fi supuşi cetăţenii români aflaţi în zonele afectate de virusul Ebola.

"Este de menţionat şi faptul că MAE menţine o legătură permanentă, inclusiv cu agenţiile de angajare a personalului navigant din România, în acest sens fiind stabilită o procedură directă de informare asupra personalului de cetăţenie română care se află în zonele afectate, chiar şi în tranzitul către România. În eventualitatea unei repatrieri, MAE va menţine legătura atât cu Ministerul Sănătăţii, cât şi cu Ministerul Afacerilor Interne, în calitate de autorităţi cu competenţe specifice, în vederea luării măsurilor care se impun, conform procedurii existente", se precizează în comunicat.

Alro: Niciunul dintre românii din Sierra Leone nu mai este angajat al firmei

„Din luna august nu mai este niciun angajat activ delegat în Sierra Leone. Pentru singurii cinci români angajaţi temporar ai societăţii care operează mina (Sierra Mineral Holdings 1 Ltd sau SMHL), s-a luat decizia suspendării contractelor acestora, la cererea lor, ei aflându-se, în acest moment, pe teritoriul Sierra Leone”, precizează Alro SA, într-un comunicat de presă emis vineri, citat de Mediafax.

Compania mai precizează că a luat toate măsurile necesare pentru protejarea angajaţilor săi, rechemându-i în ţară.

„În prezent, operaţiunile miniere ale companiei sunt supravegheate cu personal local. Nu s-a înregistrat niciun caz de contagiune şi niciun deces printre angajaţii români din cauza virusului Ebola. De asemenea, de la debutul epidemiei, SMHL a fost şi este implicată activ în combaterea Ebola prin planuri de măsuri şi donaţii către comunităţile locale”, mai precizează sursa citată.

Încă din luna iulie, Alro a luat decizia să înceapă repatrierea personalului român din Sierra Leone, tocmai ca urmare a răspândirii virusului Ebola în regiunile din apropierea operaţiunilor sale locale, deşi în rândul expaţilor săi, care au lucrat efectiv în Sierra Leone, nu s-au înregistrat până în prezent cazuri de infectare cu virusul Ebola, se mai menţionează în comunicat.

Alro a avut maxim 20 de români în Sierra Leone

În cadrul operaţiunilor miniere din Sierra Leone, Alro a avut maximum 20 de expaţi români, în perioadele în care activitatea a fost la capacitate maximă.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că datele actuale indică posibila prezenţă a cinci cetăţeni români în Sierra Leone, care şi-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina, adăugând că această firmă nu are în prezent personal delegat sau detaşat în acest stat afectat de epidemia de Ebola.

„Conform datelor existente la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, rezultă că firma Alro Slatina nu are, în prezent, personal delegat sau detaşat în statul Sierra Leone.Compania Alro şi-a rechemat angajaţii români din statul Sierra Leone. Datele actuale indică posibila prezenţă a 5 cetăţeni români în Sierra Leone, care şi-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe verifică situaţia celor 5 persoane, respectiv dacă acestea se mai află la momentul actual pe teritoriul Sierra Leone, urmând a fi luate măsurile ce se impun, conform solicitărilor cetăţenilor români”, anunţă MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai precizează că monitorizează cu atenţie prioritară situaţia din cele mai afectate state africane afectate în prezent de epidemie (în special Guineea Conakry, Sierra Leone, Liberia, Nigeria) şi continuă să îşi coordoneze demersurile la nivel internaţional, în special cu statele membre UE, pentru combaterea răspândirii Ebola, protejarea propriilor cetăţeni şi acordarea de sprijin umanitar regiunilor afectate de epidemie.

Sierra Leone, fostă colonie britanică, este una dintre cele trei ţări din Africa de Vest care sunt cele mai afectate de epidemia de Ebola, împreună cu Liberia şi Guineea.

Febra hemoragică Ebola s-a soldat în total cu 3.865 de morţi în Africa de Vest din 8.033 de cazuri înregistrate în cinci ţări (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal), potrivit unui nou bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite