Transporturile au semnat finanţarea pentru o nouă staţie de metrou supraterană în Bucureşti. Cum va arăta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţia de metrou Berceni - proiect Somet
Staţia de metrou Berceni - proiect Somet

Ministerul Transporturilor a semnat marţi un contract de finanţare pentru o nouă staţie de metrou pe Magistrala 2, între staţia de metrou Berceni şi Şoseaua de Centură, care va costa 214 milioane de lei.

Acest proiect este în concordanţă cu Strategia de Dezvoltare a reţelei de metrou şi a făcut obiectul mai multor analize, atât la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, cât şi la nivelul Consiliului General al Primăriei Capitalei, al Consiliului Judeţean Ilfov şi al Primăriei Sectorului 4. Aceste analize s-au concretizat în anul 2019 când a fost semnat Protocolul pentru obiectivul de investiţii, încheiat între Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (în calitate de administrator), concedentul imobilului aferent obiectivului de investiţii - Metrorex  şi Primăria Sectorului 4, cu avizul Consiliului General al Primăriei Capitalei.

Valoarea totală de 214,888,005.09 lei, din care valoarea totală eligibilă, finanţată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, este de 179,972,728.00 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 152.976.818,80 lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 26.995.909,20 lei va fi finanţată din bugetul AM POIM). Finanţarea nerambursabilă este alocată din  cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 1 „Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T şi a metrou-lui”, Obiectiv specific 1.4 „Creşterea gradului de utilizare a transportului cu metroul în Bucureşti – Ilfov.

Obiectivul general al proiectului „Edificarea unei staţii de metrou la nivel suprateran situată între staţia de metrou Berceni şi Şoseaua de Centură” vizează creşterea gradului de accesibilitate la reţeaua de transport cu metroul în zona de Sud a Municipiului Bucureşti, prin extinderea magistralei M2 cu o staţie supraterană, în apropierea şoselei de centură.

„Prin acest proiect, ce are ca termen de implementare 55 luni, se doreşte extinderea reţelei actuale de metrou prin construirea unei noi staţii supraterane la standarde europene şi îmbunătăţirea infrastructurii existente prin prelungirea liniei existente cu 1,6 km de cale de rulare, conducând astfel la creşterea ponderii de călători transportaţi cu metroul şi, totodată, reducerea timpului petrecut în trafic pentru tranzitarea oraşului ca urmare a implementării proiectului”, transmite Ministerul Transporturilor.

Procedurile de derulare si urmărire a contractului se execută de către Primăria Sectorului 4, iar Metrorex asigură asistenţa tehnică.

Contractul pentru proiectarea şi execuţia noii staţii de metrou de pe Şoseaua Berceni, în valoare de circa 157 milioane lei, a fost atribuit firmei SOMET. Licitaţia a fost organizată de Primăria Sectorului 4, iar documentul a fost semnat pe 15 aprilie.

Cum va arăta noua staţie

Noua staţie de metrou va fi construită între staţia Berceni, actualul capăt de linie al Magistralei 2 de metrou şi Şoseaua de Centură. Cu o suprafaţă desfăşurată de 15.100 mp, staţia va fi una supraterană, însemnând o clădire cu subsol, parter şi două etaje. Lungimea noului traseu, care va avea o cale dublă de rulare (două linii distincte, faţă de o singură linie, cum este în momentul de faţă) va avea 1,6 kilometri, precum şi şase zone de acces pietonal, din care două vor fi situate pe partea opusă a Şoselei Berceni, fiind asigurată legătura printr-un pasaj pietonal subteran.

De asemenea, din cele două ieşiri se va face legătura directă cu parcarea de tip park &ride care va fi amenajată în imediata apropiere. Mai mult, fiind o staţie supraterană, proiectul prevede inclusiv instalaţie de degivrare a căii de rulare, care să permită exploatarea în condiţii de siguranţă pe timp de iarnă.

statia de metrou Berceni proiect Somet
statia de metrou Berceni proiect Somet

 

statia de metrou Berceni proiect Somet
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite