Despre bucureştenii care ar comite o crimă fără să stea pe gânduri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când a venit gerul cel mare în Bucureşti, cu puţin timp în urmă, de erau -20C, am găsit un bătrân dormind în spatele blocului. Cred că fusese un bărbat frumos odată, fiindcă şi acum are aproape doi metri înălţime, cu trăsături de personaj de film, cu barba mare şi cu părul vâlvoi. Are ceva urât pe faţă, probabil o tumoare, sau aşa ceva, e imensă.

Avea o jachetă de aviator, de toamnă, asortată cu pantalonii, toate închise la culoare, probabil mai mult de murdărie. Nu mirosea chiar atât de tare pe cât te-ai fi aşteptat dacă te uitai doar la tumoare.

L-am băgat in scara blocului si i-am spus sa stea acolo in fiecare seara, si chiar in timpul zilei cand e foarte frig afara. M-am gandit sa-i dau o cheie de la intrare, insa m-am gandit ca sigur o pierde, asa ca i-am spus sa stea langa usa pana vine cineva sa deschida si sa intre. Am lasat si un afis la intrare rugandu-i pe locatari sa-l lase sa intre.

Din acel moment, blocul s-a împărţit în două. O  jumatate care îi deschideau uşa, îi aduceau apă şi mâncare, şi cealaltă jumătate care îl dădeau afară.

image
  • Cum puteţi să-l scoateţi noaptea afară la -20C, mai ales că vedeţi cum e îmbrăcat?
  • Da ce, are domiciliul aici? Cu ce drept stă el aici?
  •  Nu are domiciliul aici, dar aproape sigur o să moară până mâine, nimeni nu poate rezista. 
  • Păi să se ducă la adăpost, sunt adăposturi în Bucureşti pentru cei ca el. 
  • Nu vrea să se ducă la adăpost (îl întrebasem deja), şi chiar dacă ar vrea, nu cred că ar junge, nu cred că are GPS-ul la el, bani de taxi nu are, autobuzele nu mai merg la ora asta. 
  • Aaaa, păi dacă nu vrea să se ducă la adăpost, să-i fie de bine, noi i-am spus... 
  • Da, dar moare până mâine! 
  • Da de ce nu vrea să se ducă la adăpost? 
  • Nu contează asta acum, vedem altă dată, când nu vor fi -20C. Moare până mâine dacă îl scoatem afară!
  • Da face mizerie aici, uite cum pute...
  • Da, aşa este, îi spunem femeii care face curat să vină mai des zilele acestea. Dar moare până mâine dacă îl scoatem afară!
  • Păi ce, ea vine aşa, degeaba?
  • Nu degeaba, îi dăm 50% increase săptămâna asta, punem fiecare câte 10 lei...
  • Da o să murdărească şi pereţii, abia am zugrăvit scara blocului...
  • Da, aşa este, dar moare până mâine dacă îl scoatem afară!  

 Şi discuţia a tot continuat, cu diverse alte argumente de o parte, şi cu acelaşi argument din partea mea. E un om cu principii, şi şi-a pus toată logica şi elocinţa la contribuţie ca să le sistematizeze şi să mi le prezinte, convins că aşa e mai bine pentru comunitatea din bloc, pentru el, pentru familia lui, pentru fiul lui elev de liceu, pentru rânduiala lucrurilor în societate. Fiecare trebuie să stea noaptea la adresa lui din buletin, să nu atingă pereţii blocului, să se spele zilnic pe faţă, pe dinţi şi în  urechi,să se dea cu deodorant şi să-şi păstreze hainele îngrijite şi să-şi acopere tumorile cu un fular sau cu o căciulă cu urechi. Aşa l-a învăţat şi pe fiul lui şi aşa trebuie să facă toată lumea pentru că lucrurile să meargă bine în ţară. Dacă nu vrea să se ducă la adăpost, să-i fie de bine, noi i-am spus! 

image

Nu ştiu dacă vecinii mei de bloc sunt singurii bucureşteni care, puşi să aleagă între a-i da femeii care face curat în scară câte 10 lei în plus că să vină de două ori pe zi, şi încă 10 lei de căciulă unui zugrav ca să dea cu bidineaua peste nişte pete, şi, pe de altă parte, a scoate afară în noapte şi la -20C un bătrân îmbrăcat cu o jachetă de aviator, despre care ştii aproape sigur că ar putea muri, ar alege a doua variantă fără să stea pe gânduri. Probabil că nu, şi că nu s-au adunat cu toţii tocmai în scară mea...  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite