Cum a apărut din durere un volum de poezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generaţia de studenţi care creşte astăzi în Republica Moldova este admirată de scriitorul, prozatorul şi dramaturgul Dumitru Crudu. Participând la o întâlnire cu studenţii Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM), scriitorul a declarat că tinerii de astăzi tind spre perfecţiune şi folosesc în acest scop cultura.

Pe un ton modest şi cald, Dumitru Crudu le-a vorbit studenţilor despre cărţile sale, timpul în care au fost scrise şi actualitatea acestora. Printre cele mai cunoscute opere ale scriitorului se numără „Un american la Chişinău”, „Strigătele de sub apă”, Oameni din Chişinău”, „Măcel în Georgia”, „Falsul Dimitrie”.

Suferinţă transformată în poezie

Cea mai recentă carte scrisă de Dumitru Crudu este intitulată „La revedere, tată”. Compusă în versuri, această lucrare este singura operă a lui Dumitru Crudu scrisă timp de două săptămâni, în perioada de veghe şi în zilele de după decesul tatălui său. Cartea a fost editată acum câteva zile, astfel că autorul a vorbit ieri în premieră despre ea. „Unii oameni merg la psihanalist, la psiholog sau la psihiatru atunci când au nişte probleme emoţionale. În această primăvară eu am trăit o mare durere, o mare suferinţă şi am putut s-o depăşesc doar prin poezie. Adică poezia pentru mine în acele clipe a avut o acţiune terapeutică. Nu am luat pastile, nu am făcut injecţii, am scris poezii şi în felul acesta am reuşit să transform o mare suferinţă în poezie. Lansarea cărţii abia urmează să aibă loc”, a declarat Dumitru Crudu.

Studenţii vor să se cultive

În calitate de director al Bibliotecii „Ştefan cel mare şi Sfânt” din Chişinău, Dumitru Crudu a menţionat că „la bibliotecă vin foarte mulţi elevi şi studenţi. Ei vin să-şi îmbogăţească cultura generală, să se pregătească de examene, vin să îşi facă viaţa mai variată. Am toată încrederea şi admiraţia pentru acei tineri care vor să se cultive, să se perfecţioneze, să devină mai buni şi se folosesc în acest sens de cultură”.

Paralele între 7 aprilie 2009 şi 6 septembrie 2015

În romanele sale, Dumitru Crudu a vorbit deseori atât despre perioada de glorie a comuniştilor, cât şi despre perioada de dinainte. „Nu aş vrea să mă pronunţ despre evenimentele care au loc astăzi pentru că părerea mea ar putea să nu coincidă neapărat cu părerea majorităţii. Personal, am rămas foarte surprins descoperind că aceste evenimente care au loc astăzi în Chişinău le-am anticipat cumva prin romanul meu «Oameni din Chişinău». De fapt, volumul meu este despre victimile colaterale ale revoluţiei din7 aprilie 2009, dar am fost surprins să descopăr multe paralele între ceea ce este acum cu ceea ce a fost atunci”, spune omul de cultură.

Studenţii ULIM au rămas mulţumiţi

Daniela Focşa, studenta anului III a fost impresionată să-l cunoască pe scriitorul Dumitru Crudu. „Mi-am dat seama că este un poet veritabil care mi-a trezit un interes deosebit şi pe viitor o să-l citesc mai mult. Ceea ce m-a impresionat este faptul că se axează pe actualitatea generaţiei de astăzi şi scrie despre lucruri reale, despre lucruri care se întâmplă acum în Chişinău şi la noi în ţară. De asemenea, am rămas mulţumită să aud că dumnealui se inspiră din propria viaţă, iar ceea ce scrie este trecut prin sufletul său fără nicio aberaţie. La acest eveniment am aflat că una dintre operele dumnealui a fost tradusă de unul dintre cei mai renumiţi traducători cehi şi asta denotă că noi avem nişte scriitori buni”.

Cartea „Un american la Chişinău” a fost cea care a necesitat pentru Dumitru Crudu cel mai mult timp pentru scriere. Iniţial, cartea a fost scrisă în anul 1994 cu denumirea „Un englez la Chişinău”. Deoarece aceasta a fost pierdută, nu a mai văzut lumina tiparului. Iar rescrierea şi publicarea ei a durat până în anul 2013.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite