10 tradiţii şi obiceiuri pe care nu le ştiai, de Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mucenicii sunt pregătiţi de gospodine în forma cifrei 8, apoi copţi la cuptor, cu miere şi nuci.
Mucenicii sunt pregătiţi de gospodine în forma cifrei 8, apoi copţi la cuptor, cu miere şi nuci.

Cei 40 de Mucenici din Sevastia, soldaţi creştini sub comanda lui Agricolae, au fost arşi pe rug şi apoi aruncaţi într-un râu pentru că au refuzat să se închine idolilor locali.

1. Tradiţia populară spune că astăzi, în ziua Sfinţilor Mucenici, se deschid mormintele şi porţile Paradisului. Astăzi, gospodinele fac 40 de colaci împletiţi în forma cifrei 8, numiţi mucenici sau brădoşi.
 

2.  Cei 40 de Mucenici din Sevastia au fost de fapt soldaţi creştini din armata unui domnitor foarte crud, pe nume Agricolae. Acesta i-a obligat să se închine idolilor locali. Mucenicii au refuzat, motiv pentru care au fost arşi pe rug şi aruncaţi într-un râu.
 

3. Mucenicii preparaţi la cuptor au forma cifrei 8 fiindcă astfel seamănă mai bine cu oamenii. Aceştia sunt făcuţi din aluat de cozonac şi apoi copţi, cu miere şi nucă pisată.
 

4. În unele zone gospodinele fac şi o ”Uitată” pentru morţi. ”Uitata” este de fapt un mucenic mai mare decât restul copturilor, pe care copiii îl joacă în jurul unui foc. Aceasta este dedicată tuturor celor care au decedat, care au fost uitaţi în timpul anului ce-a trecut.
 

5. Bătrânii spun că în această zi bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare cu vin. În unele zone din România bărbaţii beau 44 de pahare cu vin, câte unul pentru fiecare zi care se scurge de astăzi până de ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
 

6. Potrivit unui alt obicei popular, astăzi gospodarii lovesc cu bâtele în pământ, ca să iasă căldura din sol şi să intre gerul.
 

7. Se spune că astăzi, de Ziua Mucenicilor, în faţa cailor şi a boilor trebuie să aşezăm un ou. Credinţa spune că dacă acesta va rămâne întreg după pornirea căruţei, atunci şi gospodarilor le va merge bine pe durata aratului.
 

8. Un alt obicei vechi, popular, spune ca după aducerea plugului în faţa gospodăriei, doi arători trebuie să stea cu capetele descoperite în faţa cailor sau a boilor. O femeie iese din casă cu o traistă pentru plugari şi cu un vas cu apă sfinţită, tămâie şi un buchet de busuioc. Apoi ea înconjoară plugul şi carul de trei ori, le stropeşte cu agheasmă şi le dă cu tămâie, pentru a fi protejate de rele, în timpul aratului.

9. În unele sate, în această zi preotul umblă din gospodărie în gospodărie şi sfinţeşte apa şi uneltele folosite în agricultură.

10. Bătrânii spun că dacă de Ziua Mucenicilor plouă, atunci va ploua şi de Paşti. Dacă astăzi tună, vara va fi numai bună pentru culturile agricole. Dacă la noapte va fi frig şi gheţuş, toamna va fi lungă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite