Voronin: Declaraţiile isterice ale Strasbourg-ului şi Bruxelles-ului denotă că Vestul ţine partea mafiei moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Vladimir Voronin s-a arătat supărat de avalanşa de reacţii critice ale demnitarilor europeni faţă de votul comun al PCRM şi PLDM pentru adoptarea mai multor legi în cadrul şedinţei de vinerea trecută a Parlamentului.

„Declaraţiile europenilor conţin îngrijorări cu privire la viitorul Moldovei, la perspectivele ei europene şi starea instituţiilor democratice. Dacă nu analizăm textele acestor declaraţii, putem fi de acord în totalitate cu intonaţia lor categorică. Există o sumedenie de motive pentru a fi îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în ultimii patru ani. Câteva tentative de ignorare a Constituţiei, modificarea Legii cu privire la alegerea preşedintelui, alegerea anticonstituţională a şefului statului, acapararea de către o grupare guvernamentală a sistemului judecătoresc, interzicerea deschisă a libertăţii de exprimare şi lichidarea televiziunii de opoziţie, interzicerea simbolurilor comuniste, suprimarea demonstrativă a drepturilor minorităţilor naţionale, acapararea prin atac de tip raider a Adunării Populare din Găgăuzia, modificarea rapidă a legislaţiei electorale în favoarea posibilităţilor corupţioniste a unui partid politic, acapararea de-facto de către acest partid a Curţii Constituţionale şi manipularea deschisă a deciziilor ei, interzicerea pentru 240.000 de cetăţeni ai Moldovei, deţinătorii de paşapoarte de tip sovietic, de a-şi exercita dreptul la vot“, a turuit Voronin, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele PCRM crede că declaraţiile isterice ale Strasbourg-ului şi Bruxelles-ului reprezintă cea mai serioasă lovitură aplicată modernizării europene a Moldovei. „Este o palmă aplicată tuturor cetăţenilor ţării care au mai crezut sincer că deciziile la un astfel de nivel nu pot fi luate sub presiunea primitivă a corupţiei personale şi a xenofobiei păstrate de pe timpurile „războiului rece“. În momentul decisiv când majoritatea cetăţenilor au sperat în susţinerea Vestului în lupta cu mafia moldovenească, Vestul a luat partea mafiei. Uniunea Europeană a pledat nu pentru valori, ci pentru bani, nu pentru soluţionarea unei dispute politice interne, ci pentru escaladarea conflictului transnistrean“, afirmă Voronin.  

Acesta a ţinut să explice că votul PCRM cu PLDM constituie o încercare să stabilească supremaţia legii în Republica Moldova şi să rupă Curtea Constituţională de sub influenţa unui singur partid. „Niciodată până acum, reprezentanţii euroăpeni nu au ieşit cu declaraţii atât de cinice. Cathrine Ashton şi Jean-Cluade Mignon sunt asemenea a doi avocaţi isterici care apărăr interesele diavolului“, a mai comunicat liderul comunist.

Acesta este de părere că şeful statului ar trebui să înainteze candidature unui ăpremier şi că termenul de două luni este unul mult prea mare. „Alianţa pentru Integrare Europeană sau ce a mai rămas din ea a încercat prin toate metodele să se menţină la guvernare. Până la moarte rămân în ăposturi doar Papa de la Roma şi patriarhul rus. Cei cu funcţii vin şi se duc. La noi însă au încercat să introducăp elemente de monarhie, pentru a nu pleca“, susţine Voronin.

Liderul PCRM spune că preşedintele Parlamentului ar trebui să fie ales. „Singura cale de a ieşi din această criză politică sunt alegerile anticipate. Dar ca să fie constituţionale, trebuie ca să fie o persoană care promolge şi să semneze legi. Ar fi corect şi democratic să fie din partea comuniştilor. Dar nu ţinem neapărat“, opinează preşedintele formaţiunii comuniste.

Referindu-se la abrogarea votului uninominal, Voronin a adus exemplul Statelor Unite ale Americii, unde sunt două partide. „Nu vor intra partidele de unică folosinţă, ale căror membri au crescut pe spatele nostru, de genul Socialiştilor lui Dodon, Vozrojdenie sau Pohoronenie“, spune Vladimir Voronin.

Liderul comunist a ţinut să menţioneze că opinia şefilor europeni îi interesează cel mai puţin. „Ne interesează în primul rând opinia cetăţenilor din ţara noastră. Iar ei susţin toate deciziile care au fost adoptate vinerea trecută. În principal pentru că aceste decizii cresc speranţele în declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, a unor alegeri libere şi democratice, în decriminalizarea ţării şi un viitor demn şi democratic“, a mai comunicat preşedintele PCRM.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite