Un grup de activişti civici din Moldova anunţă o campanie de colectare a semnăturilor în apărarea limbii moldoveneşti şi ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Obştească „Za Russkii Iazîk” a lansat o campanie de colectare a semnăturilor în apărarea limbilor moldoveneşti şi ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Cetăţenilor li se va propune să semneze în cazul în care sunt de acord ca limba moldovenească să fie limbă de stat, iar limba rusă – limbă oficială de comunicare interetnică. Iniţiatorii campaniei vor să colecteze până la 500 de mii de semnături timp de trei luni.

Semnăturile vor fi colectate de către voluntari. Aceştia vor fi găsiţi în corturi sau vor forma echipe mobile cu simbolistica organizaţiei obşteşti. Începând cu luna septembrie, pe site-ul organizaţiei – zarea.md şi pe pagina de Facebook vor fi publicate informaţii despre unde exact va începe campania. Treptat, organizatorii îţi propun să acopere întreg teritoriul ţării.

Într-o conferinţă de presă la IPN, reprezentantul Consiliului Societăţii Civile pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, Serghei Mişin, a declarat că semnăturile colectate vor fi depuse la Guvern şi Parlament. În consecinţă, Parlamentului i se va cere să specifice în lege că limba de stat în Republica Moldova este limba moldovenească, iar limba rusă este limbă oficială de comunicare între etnii. Ulterior Guvernul va aduce toate actele sale normative în corespundere cu aceste modificări.

Serghei Mişin dezavuează intenţiile unor parlamentari de modificare a Constituţiei în sensul înlocuirii limbii moldoveneşti cu cea română, precum şi de anulare a Legii privind funcţionarea limbilor. „Reprezentanţii conducerii mint că nimic nu s-a întâmplat şi că legea lucrează. Iese că intenţionat vreţi să schimbaţi limba de stat pe limba română şi, respectiv, să ştergeţi limba rusă din comunicare şi alte limbi vorbite de minorităţile naţionale care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. Noi nu vom permite”, a spus Serghei Mişin.

Mihail Ahrenţov, reprezentantul Asociaţiei Obşteşti „Za Russkii Iazîk”, consideră că Moldova este în pragul unui conflict interetnic. Potrivit lui, limba moldovenească, cât şi cea rusă sunt supuse presiunii. „Îmi fac griji că următorul pas al guvernării este să indice în Constituţie că vor schimba limba moldovenească pe limba română, iar limba rusă va trece în categoria limbilor străine”, menţionează Mihail Ahrenţov.

Iniţiatorii campaniei au îndemnat organizaţiile obşteşti şi partidele care nu sunt indiferente faţă de problema expusă să se alăture campaniei de colectare a semnăturilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite