Protest la Comrat. Manifestanţii cer eliberarea procurorului general

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul în care mascaţii de la SIS îl reţin pe procurorul general
Momentul în care mascaţii de la SIS îl reţin pe procurorul general

O acţiune de protest are loc la Comrat, în susţinerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, reţinut în seara de 5 octombrie. Manifestanţii, care s-au adunat în faţa sediului Comitetului Executiv al Găgăuziei, consideră că reţinerea este ilegală. Ei cer eliberarea imediată a procurorului general, precizând că „poporul găgăuz îl va apăra”, transmite IPN.

Unul dintre participanţii la acţiune a declarat că Alexandr Stoianoglo este unul dintre puţinii procurori generali care a dat dovadă de independenţă şi a muncit pentru binele poporului. „Îndemn organele de drept şi pe cei care sunt implicaţi să-l elibereze pe Alexandr Stoianoglo, astfel încât să-şi poată exercita în continuare funcţia şi exercita activitatea profesională”, a menţionat tânărul.

Un alt participant la protest a declarat că reţinerea a avut loc în lipsă de probe care să demonstreze cele incriminate procurorului. Procurorul general este protejat de Constituţie, iar ceea ce s-a întâmplat acum seamănă cu uzurparea puterii în stat.

„Procurorul general este o persoană cumsecade. Lui i se incriminează nişte lucruri mai vechi. Or, el a venit în funcţie acum doi ani, câştigând concursul organizat pentru această funcţie”, a remarcat un participant la protest. Potrivit lui, oamenii din UTA Găgăuzia, inclusiv deputaţii din Adunarea Populară, indiferent de culoarea politică, trebuie să se consolideze pentru susţinerea procurorului general.

Un tânăr a menţionat că întreaga comunitate găgăuză are datoria să se unească şi să îl susţină pe Alexandr Stoianoglo, care este pământeanul lor. Potrivit lui, participanţii la acţiunea de astăzi vor formula o petiţie prin care vor cere eliberarea lui Stoianoglo şi desfăşurarea unei anchete transparente. Petiţia urmează să fie expediată către toate structurile de stat, inclusiv Preşedinţie, Guvern, dar şi organele de drept.

Prezent la protest, deputatul ales în Adunarea Populară a Găgăuziei, Vladimir Cîssa, a declarat că va fi convocată o şedinţă, în această după-amiază, a deputaţilor aleşi pentru a discuta situaţia creată.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost reţinut marţi seara pentru 72 de ore, fiind plasat în izolatorul de detenţie preventivă al Inspectoratului de poliţie al municipiului Chişinău. El a fost escortat din sediul Procuraturii Generale de către mascaţii de la Serviciul de Informaţii şi Securitate. Potrivit procurorului de caz, reţinerea a avut loc într-o cauză penală pornită pe patru capete de acuzare. Este vorba despre abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, coruperea pasivă şi darea declaraţiilor mincinoase în faţa unui organ competent. De asemenea, acuzatorul de stat decis suspendarea lui Alexandr Stoianoglo din funcţie pe durata investigaţiilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite