Olesea Stamate, despre reţinerea lui Stoianoglo: A ajuns cuţitul la os

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olesea Stamate, deputat PAS
Olesea Stamate, deputat PAS

Membrilor Consiliului Superior al Procurorilor le-a ajuns cuţitul la os. Astfel comentează preşedinta comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, Olesea Stamate, iniţierea urmăririi penale pe numele lui Alexandr Stoianoglo, notează IPN.

Potrivit lui Stamate, deşi despre faptele invocate în sesizarea lui Lilian Carp „cunoştea toată societatea”, fosta componenţă CSP n-a avut curajul că numească un procuror care să investigheze faptele ce i se incriminează lui Stoianoglo. Stamate spune că după evenimentele de ieri, iniţierea procedurii de evaluare a activităţii Procurorului General ar mai putea aştepta.

În sesizarea depusă la CSP, deputatul PAS Lilian Carp menţiona că Alexandr Stoianoglo, în perioada în care exercita funcţia de deputat, ar fi promovat un amendament care ar fi facilitat Laundromatul rusesc, adică spălarea unor sume uriaşe de bani din Federaţia Rusă prin intermediul băncilor din Republica Moldova. Olesea Stamate spune că acest lucru era cunoscut, însă fosta componenţă CSP nu lua atitudine pentru că îşi proteja oamenii din sistem.

„Informaţiile prezentate sunt cunoscute, dar ele nu şi-au găsit rezonanţa fiindcă în sistemul Procuraturii este foarte greu pentru un procuror simplu să ridice capul şi să pornească o cauză penală împotriva Procurorului General, mai ales că aceasta poate fi încuviinţată doar de Consiliul Superior al Procurorilor. Componenţa CSP, până recent, era un cerc închis care apăra în exclusivitate sistemul. Acum s-a diversificat componenţa CSP, au fost adăugaţi 2 membri noi. Dar dacă analizăm decizia CSP, vedem că nu doar membrii noi au încuviinţat numirea procurorului care să cerceteze faptele invocate în sesizare, ci şi câţiva dintre membrii vechi, este clar că le-a ajuns cuţitul la os. Ei au înţeles că nu se mai poate aşa ”, a spus Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Olesea Stamate dă de înţeles că până nu va exista o finalitate în privinţa acuzaţiilor care i se aduc lui Stoianoglo, iniţierea procedurii de evaluare a activităţii acestuia ar fi inoportună.

„În contextul în care Procurorul General este cercetat penal, nu exclud că factorii de decizie vor mai aştepta să se desfăşoare ancheta şi să avem o claritate privind implicarea sau neimplicarea Procurorului General în faptele invocate în sesizare. Când el este cercetat pentru acuzaţii atât de serioase, se pune întrebarea dacă este potrivit să-i mai evaluezi activitatea”, a spus Stamate.

Alexandr Stoianoglo a fost reţinut, marţi seara, pentru o perioadă de 72 de ore într-o cauză penală pe 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, corupere pasivă şi oferirea de declaraţii false în faţa organelor competente.

La ieşirea din sediul Procuraturii Generale, escortat de mascaţi SIS, Alexandr Stoianoglo a calificat acuzaţiile ce i se aduc drept o „revenire la statul capturat”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite