Maia Sandu a cerut Guvernului să pregătească un program de acţiuni anticriză: Războiul din Ucraina va avea consecinţe de durată pentru Moldova VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu a cerut Guvernului să pregătească un program de acţiuni anticriză pentru susţinerea afacerilor mici şi mijlocii, inclusiv în agricultură, şi pentru sprijinirea oamenilor cu venituri mici. Lansarea proiectelor de infrastructură la nivel naţional şi local va crea mai multe locuri de muncă şi va consolida rezilienţa ţării, a declarat şefa statului într-un mesaj video adresat cetăţenilor, transmite IPN.

Potrivit preşedintlui, războiul din Ucraina a declanşat o nouă criză, care va avea consecinţe serioase şi de durată pentru Republica Moldova. 

Maia Sandu susţine că din cauza crizei energetice preţurile la gaze continuă să crească, iar asta înseamnă costuri mai înalte şi pentru încălzire, şi pentru electricitate. Preşedintele a menţionat că de la asta au de suferit şi cetăţenii, şi agenţii economici. 

Şefa statului a accentuat că şi preţurile la carburanţi au luat-o razna, punând în pericol lucrările agricole de primăvară. Au crescut preţurile şi la alte bunuri şi servicii de primă necesitate.

„În lunile ce vin, cetăţenii trebui să muncească mai mult, să economisească, să fie mai adaptabili. Vom rezista, aşa cum au făcut-o părinţii şi buneii noştri. Vă promit – oricât de greu ne va fi tuturor, statul va fi alături de cetăţeni”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu spune că a văzut în aceste săptămâni o mobilizare impresionantă a cetăţenilor care au ajutat refugiaţii din Ucraina, dar entuziasmul trece, iar comunităţile intră încet-încet într-o nouă realitate, realitatea în care războiul e tema zilnică la ştiri. „Cu toţii trebuie să condamnăm acest război. Să fim atenţi şi grijulii cu sentimentele şi starea de spirit a celor din jurul nostru”.

Preşedinta susţine că războiul are un impact major asupra economiei. A fost pierdut accesul la nodul logistic din Odesa, de unde ţara primea o bună parte din importurile care vin în Moldova. Importatorii folosesc rute alternative, mai scumpe, pentru livrarea produselor. Ei caută de urgenţă alţi parteneri de afaceri în locul celor pierduţi din cauza războiului. Creşterea cheltuielilor de import duce la preţuri majorate, preţuri care sunt plătite de toţi. Şi exportatorii sunt afectaţi de război. Cei care exportă producţia pe pieţele din est au dificultăţi cu livrările din cauza acţiunilor militare pe teritoriul ţării vecine. Reorientarea spre alte pieţe ia timp. Mulţi antreprenori se află în mare dificultate.

E necesar să fie lansate cât mai multe proiecte de infrastructură la nivel naţional şi local pentru a crea cât mai multe locuri de muncă, dar şi pentru a consolida rezilienţa ţării. Se cer măsuri ţintite pentru a ajuta economia şi cetăţenii să treacă mai uşor peste şocul provocat de război.

Maia Sandu îndeamnă cetăţenii să se ajute unii pe alţii. Agenţii economici pot fi susţinuţi prin consumul mai multor produse locale – de exemplu mere proaspete, crescute cu grijă de agricultorii care acum nu-şi mai pot duce marfa pe pieţele din est.

Preşedintele dă asigurări că statul va fi alături de cetăţeni. „Acţionând cu omenie, prudenţă şi responsabilitate, împreună, vom ieşi mai puternici din această criză - aşa cum am mai făcut-o în istoria noastră zbuciumată”, a declarat Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite