Președintele Bulgariei se retrage de la summitul NATO. Care este motivul

0
Publicat:

Rumen Radev, președintele Bulgariei, a anunțat că nu va participa la summitul NATO programat să aibă loc la Washington între 9 și 11 iulie, potrivit unui comunicat emis joi, 27 iunie 2024, de biroul său de presă, citat de agenția DPA.

Preşedintele Radev nu este de acord cu sprijinirea Ucrainei. FOTO EPA-EFE
Preşedintele Radev nu este de acord cu sprijinirea Ucrainei. FOTO EPA-EFE

Oficialul şi-a motivat această decizie prin dezacordul său faţă de politica guvernului de la Sofia privind Ucraina.

În ciuda crizei politice continue din Bulgaria, care a început în 2021 și a implicat alegeri anticipate și o serie de guverne interimare, aceste guverne au oferit sprijin Ucrainei în conflictul cu Rusia, inclusiv prin furnizarea de arme și muniții, în ciuda legăturilor tradiționale strânse dintre Bulgaria și Rusia, scrie Agerpres.

Ca atare, preşedintele Rumen Radev refuză să conducă delegaţia bulgară la summitul NATO, din cauza divergenţelor cu guvernul asupra unor poziţii ale Bulgariei la summit.

Aceste divergenţe privesc obligaţiile pe care Bulgaria şi le asumă în războiul din Ucraina, se arată în document. Preşedinţia bulgară ţine totuşi să amintească faptul că Rumen Radev a condamnat agresiunea rusă asupra Ucrainei încă din prima zi a războiului.

Decizia preşedintelui de a nu mai participa la summitul NATO survine după ce guvernul de la Sofia a aprobat poziţia cadru a Bulgariei la această reuniune, într-un document care nu a fost făcut public.

Potrivit unui comunicat emis săptămâna trecută de serviciul de presă al guvernului bulgar, Rumen Radev şi prim-ministrul interimar Dimităr Glavcev, care este şi ministru al afacerilor externe, urmau să participe împreună la summitul NATO.

Preşedintele Radev, general în rezervă şi fost pilot de avioane de vânătoare care a condus în trecut forţele aeriene bulgare, consideră că războiul din Ucraina nu are o soluţie militară, a pledat pentru negocieri de pace şi a criticat constant sprijinul militar oferit Kievului de către guvernele bulgare care s-au succedat în ultimii doi ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite