Dodon: Curtea Constituţională şi-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil. Aceşti miniştri intră în Guvern pe uşa din spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a criticat decizia Curţii Constituţionale (CC) privind suspendarea sa din funcţie, pentru ca un preşedinte interimar să poată numi noii miniştri în Guvernul Filip. Şeful statului a declarat că „CC a trecut definitiv în zona gri a democraţiei şi a statului de dept”.

„Curtea Constituţională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să „joace” aşa cum le dictează guvernarea democrată”, a menţionat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit preşedintelui, CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii şi dincolo de limita bunului simţ.

„Sunt iarăşi încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărâre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărârea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar câţiva deputaţi. Deci, guvernarea a ales calea simplistă şi abruptă, o cale înjositoare chiar şi pentru miniştrii propuşi”, a subliniat şeful statului.

Dodon afirmă că „aceşti miniştri intră în Guvern pe uşa din spate, fiind lipsiţi de legitimitatea şi credibilitatea cuvenite”.

„Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democraţiei şi a statului de dept. Curtea şi-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituţional. Este o cădere dezonorantă şi regretabilă pentru un stat care se vrea democrat”, a notat Igor Dodon.

Preşedintele a dat asigurări că este decis să nu cedeze, decât să explice apoi ani de zile de ce a numit în funcţie o garnitură de miniştri compromişi.

„Iar partea bună în toată această chestiune este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetăţenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral”, a conchis şeful statului.

Curtea Constituţională de la Chişinău a decis marţi, 2 ianuarie, că preşedintele ţării se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile de numire în funcţie a miniştrilor, fapt ce justifică instituirea interimatului funcţiei de şef al statului, pentru asigurarea exercitării acestor obligaţii constituţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite