Directorul IPRE, Iulian Groza, constată cu regret antrenarea Procuraturii în reglări de conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Groza Sursa foto ipre.md
Iulian Groza Sursa foto ipre.md

Directorul executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, Iulian Groza, constată cu regret „antrenarea instituţiei Procuraturii în reglări de conturi între grupurile cleptocratice”. Potrivit lui, ieşirea procurorului general împotriva organizaţiilor societăţii civile, centrelor de cercetare şi partenerilor de dezvoltare este regretabilă şi îngrijorătoare, transmite IPN.

Reacţia vine după ce Alexandr Stoianoglo a spus că este ţinta unei campanii de discreditare, „pusă la cale cu implicarea directă a unor grupări criminale, politicieni, printr-o reţea de ONG-uri şi experţi independenţi, în ghilimele”.

Directorul IPRE a menţionat că Alexandr Stoianoglo reprezintă o instituţie cheie, care ar fi trebuit să vegheze asupra respectării ordinii de drept şi a statului de drept în Republica Moldova, nu să atace şi să intimideze opiniile şi recomandările experţilor independenţi.

„Ca şi întotdeauna, echipa de la Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, împreună cu alte organizaţii partenere ale societăţii civile şi în cooperare cu partenerii de dezvoltare şi autorităţile publice naţionale, va continua să îşi desfăşoare activitatea în strictă conformitate cu legea, statutul şi misiunea noastră, fiind ghidaţi de obiectivul de a promova şi susţine în Republica Moldova întărirea statul de drept, funcţionarea instituţiilor în interesul public şi al cetăţenilor în conformitate cu angajamentele internaţionale şi Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat directorul IPRE.

Iulian Groza a precizat că se află într-o vizită de lucru la Washington, unde, împreună cu mai mulţi colegi, are planificate întrevederi cu înalţi oficiali cu privire la principalele evoluţii, provocări şi priorităţi orientate spre susţinerea agendei de reforme şi transformare din Republica Moldova. El a mai menţionat că declaraţiile procurorului general vor fi analizate, iar apoi va fi prezentată o poziţie consolidată.

Într-o conferinţă de presă, susţinută luni, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că, a devenit „prima şi principala ţintă” în războiul anunţat de guvernarea PAS corupţiei. Şeful Procuraturii afirmă că este vorba şi despre o campanie de discreditare, „pusă la cale cu implicarea directă a unor grupări criminale”, politicieni, printr-o reţea de ONG-uri şi aşa-zişi experţi independenţi. Stoianoglo a făcut trimitere la mai multe evenimente şi studii prezentate de IPRE, precizând că în cadrul acestora, activitatea Procuraturii este criticată. Mai mult, el a acuzat că reprezentanţi ai Institutului l-ar fi susţinut pe fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, având o comunicare cu el.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite