Andrian Candu: Până la final de an, trebuie să se vină cu soluţii în problema transnistreană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la finele anului curent, este nevoie să se vină cu soluţii concrete şi în beneficiul oamenilor în problema transnistreană. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care aşteaptă propuneri în acest sens de la Guvern, care să fie abordate în formatul de negocieri 5+2, transmite IPN.

După şedinţa platformei parlamentare de consultare şi control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova, care a avut loc astăzi, 29 septembrie, Andrian Candu a spus că vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, a informat deputaţii despre evoluţiile în procesul de negocieri, precum şi despre dificultăţile existente pe anumite dimensiuni.

În particular, au fost discutate chestiunile din aşa numitul pachet „Patru plus”, care include patru obiective prioritare: apostilarea diplomelor de absolvire, plăcuţele de înmatriculare auto, telecomunicaţiile şi dosarele penale care sunt în instrumentare la Procuratura Generală pe numele persoanelor din stânga Nistrului, în special pe numele persoanelor din funcţii de conducere. 

De asemenea, au fost abordate subiecte legate de aplicarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană pe întreg teritoriul ţării.

În declaraţiile de după şedinţă, Andrian Candu s-a referit şi la vizita sa în România, unde, spune preşedintele Parlamentului, a mers nu doar pentru a prezenta scuze în contextul declaraţiilor făcute de preşedintele Igor Dodon, ci pentru a reitera mai multe momente ce ţin de cooperarea bilaterală. 

„Am discutat şi am încercat să avansăm pe dimensiunea proiectelor energetice, s-au dus discuţii cu persoanele nemijlocit implicate, pentru a grăbi proiectul numărul unu – gazoductul Chişinău-Iaşi, aşa ca anul 2018 să fie un anul finalizării lui, iar 2019 – anul operării gazoductului”, a spus Andrian Candu.

Totodată, a fost abordată preventiv agenda sărbătorii Centenarului Unirii, care va avea loc în 2018, aşa încât cu această ocazie să aibă loc mai multe evenimente care vor marca importanţa istorică a respectivei zile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite