Cele mai bune vinuri din regiune, în competiţie la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

28 de specialişti în vinificaţie din 14 ţări au dat în zilele de odihnă note la 212 de vinuri şi băuturi spirtoase înscrise în Concursul Internaţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice 2011

La cea de-a 20-a ediţie a concursului, 54 de companii, dintre care 28 din Republica Moldova au prezentat mostre de băuturi alcoolice.

Companii cu renume precum Champagne Bernard Remy din Franţa, Murfatlar şi Cotnari din România, Purcari şi Chateau Vartely din Republica Moldova, dar şi vinării mai puţin cunoscute şi-au prezentat producţia la concursul deschis sâmbătă la Centrul Moldexpo din Chişinău.
După degustări, cele mai bune băuturi vor fi anunţate miercuri, în cadrul unei ceremonii.
Profesorul Ion Nămăloşanu, şeful Centrului de Studii Viti-Vinicole şi Analiză Senzorială din România şi unul dintre membrii-fondatori ai acestui concurs susţine că, în ultimii ani, calitatea vinurilor aduse la concurs este tot mai bună. În acelaşi timp, Nămăloşanu constată că numărul probelor ce sunt prezentate la concurs este relativ mic. „Din păcate, la competiţie nu-şi permit să vină micii producători, care nu-şi permit să achite taxa de participare şi celelalte cheltuieli", spune profesorul, care vede în aceasta o problemă a organizatorilor.

Murman Kuridze, directorul Institutului de Pomicultură, Viticultură şi Vinificaţie din Georgia şi membru al juriului, susţine că evenimentul demonstrează maturitate prin extinderea geografică a participanţilor, prin apariţia de vinuri noi şi de o calitate superioară. „Am descoperit cu satisfacţie mai multe tipuri de vinuri noi de o calitate bună ce au fost înscrise la concurs", a mai spus Murman Kuridze.
Cât despre relaţia cu Federaţia Rusă, ţară care în martie 2006 a impus un embargou vinurilor din Georgia şi din Republica Moldova, Murman Kuridze spune că ruşii sunt conştienţi că la mijloc nu a fost vorba de calitatea vinurilor, ci de o decizie politică.

VINURILE PROASTE,
ELIMINATE DE RUŞI

Boris Găină, academician, afirmă că în ultimii ani producătorii moldoveni au investit mult în calitatea vinurilor. Acesta spune că un factor ce a stimulat investiţiile în calitate au fost restricţiile impuse de ruşi la exportul de vinuri moldoveneşti.
„Interdicţiile i-au eliminat de pe piaţă pe acei producători care-şi permiteau să facă vinuri proaste. Totodată, autorităţile au fost forţate şi ele să ia măsuri dure pentru ca producătorii să respecte criteriile de calitate", a precizat academicianul. ;

212
tipuri de băuturi
alcoolice au fost înscrise în concursul
internaţional
organizat
în Capitală.


Miercuri se dau premiile
Evaluarea calităţii mostrelor prezentate în concursul organizat în capitala Moldovei s-a făcut conform normelor Organizaţiei Internaţionale a Vinului (OIV), după un sistem de 100 de puncte, respectându-se anonimatul prezentării vinurilor. După evaluare, miercuri se vor acorda următoarele premii: Grand Prix - vinuri, Grand Prix - băuturi tari şi Marea Medalie de Aur, în cadrul fiecărei categorii de băuturi. Producătorii mai primesc medalii de aur, de argint, distincţii de bronz şi diplome speciale. Medaliile se acordă pentru 30% din mostrele participante.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite