Banca Naţională aruncă pe piaţă milioane de dolari pentru a salva leul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a intervenit vineri cu vânzări de dolari pe piaţa valutară internă pentru a stopa deprecierea în continuare a leului moldovenesc.

“Am intervenit în limita cererii pe piaţă”, a declarat într-o conferinţă de presă Marin Moloşag, prim-viceguvernatorul BNM, care a evitat să dea cifre privind mărimea intervenţiei, comunică Moldpres.

Cursul oficial a urcat la 19,034 lei pentru un euro şi a atins la 20 iunie maximul istoric, iar cotaţia leu/dolar a ajuns la 13,97, cel mai înalt nivel din ultimii zece ani.

“Nu aş spune că deprecierea este semnificativă, evoluţia leului este comparabilă cu cea a valutelor din regiune”, a menţionat prim-viceguvernatorul. El a adăugat că oferta netă de valută străină de la persoanele fizice a scăzut în luna mai cu 17.8%, iar gradul de acoperire a cererii de valută străină din partea agenţilor economici prin oferta netă este mai mic ca în 2013, si in consecinta se resimte o presiune asupra pieţei valutare.

Potrivit BNM, în condiţiile în care cererea depăşeşte oferta cursul de schimb al monedei naţionale în raport cu dolarul american, înregistrat la finele lunii mai, s-a depreciat cu 2.6 la sută comparativ cu finele lunii aprilie curent.

Efectul cel mai mare “l-a avut aprecierea euro pe pieţele externe, fapt care a dus la deprecierea dolarului", a afirmat Marin Moloşag. Potrivit oficialului evoluţia pe piaţa valutară nu duce la creşterea preţurilor, în luna mai s-a înregistrat o inflaţie de doar 0,1% faţă de luna precedentă şi 2,3% în raport cu decembrie 2013.

“Dacă luam în calcul prognozele, vedem o descreştere a preţurilor. Nu vedem riscuri majore de majorare a preţurilor”, a spus oficialul băncii centrale.

BNM urmăreşte cu atenţie tot ce se întîmplă pe piaţa valutară şi faptul că am intervenit astăzi este şi un semnal că Banca Naţională nu doreşte să tolereze fluctuaţii mari pe piaţă. Nu vedem aşteptări de depreciere pronunţată, a mai adaugat Marin Moloşag.

De la începutul anului, moneda naţională s-a depreciat cu circa 7% faţă de dolar şi cu peste 5% faţă de euro. Experţii susţin că această evoluţie are efecte pozitive asupra economiei şi a bugetului, dar aceste beneficii sunt de scurtă durată.

În luna februarie 2014 BNM a intervenit masiv pe piaţa valutară internă pentru a stopa atacul speculativ asupra leului moldovenesc.

Cel mai mare volum de intervenţii a fost pe 27 februarie, când BNM a vândut băncilor 32,5 milioane de dolari pentru a acoperi cererea mare de valută de pe piaţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite