Moneda europeană a depăşit pragul de 19 lei moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Euro a trecut pragul de 19 lei, după ultima ajustare făcută de Banca Naţională a Moldovei Foto: Adevărul
Euro a trecut pragul de 19 lei, după ultima ajustare făcută de Banca Naţională a Moldovei Foto: Adevărul

Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de mâine un curs de 19,03 lei pentru euro şi de 13,97 lei pentru dolarul american.

Cursul monedei europene depăşeşte, de mâine, pragul de 19 lei. Potrivit Băncii Naţionale, mâine euro va fi comercializat cu 19,034 de lei, cotaţia devenind astfel cea mai înaltă de la introducerea acestei monezi pe piaţă. 

Potrivit specialiştilor, această depreciere accentuată a leului se datorează creşterii valorii monedei unice europene faţă de dolar la bursele internaţionale. Simultan cu creşterea euro, BNM a urcat cursul dolarului la 13,97 de lei, cu doi bani mai mult faţă de ziua curentă.

Conform BNM, oferta de dolari a scăzut în luna mai cu 44,8%, iar de euro cu 30,3%. În acelaşi timp, au crescut semnificativ vânzările rublei ruseşti (cu 37,5%), cota căreia a ajuns la circa 41% din oferta de valută străină de la persoanele fizice. Totodată, în ultimele şase luni oferta de valută de pe piaţă a fost în permanenţă mai mică decât cererea.

Economistul Sveatoslav Mihalache susţine că deprecierea leului este unul dintre factorii principali care stimulează creşterea economiei şi acumularea mai multor mijloace în bugetul statului. Asta pentru că mărfurile de import, din taxarea cărora provine o mare parte din veniturile ţării, se scumpesc, iar cele autohtone devin mai competitive şi, respectiv, este stimulată producţia internă şi exporturile. Expertul mai susţine că există semne favorabile unei potenţiale aprecieri a leului pe perioada estivală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite