Studentă în primul an la Medicină: „Chiar dacă aş fi ministrul Sănătăţii, n-aş eradica mita“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bobocii USMF „Nicolae Testemiţanu“ au depus astăzi jurământul studenţesc, la Palatul Naţional Foto: Dumitru Goncear
Bobocii USMF „Nicolae Testemiţanu“ au depus astăzi jurământul studenţesc, la Palatul Naţional Foto: Dumitru Goncear

Studenţii în primul an la USMF „Nicolae Testemiţanu“ sunt gata să plece în străinătate pentru salarii foarte mari, vor să lucreze în mediul rural doar pe salarii de mii de euro şi nu au nicio problemă cu corupţia din sistemul de sănătate.

Sute de boboci ai Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu“ (USMF) au participat astăzi la festivitatea de înmatriculare în primul an de studii, în această după-amiază, la Palatul Naţional. Alături de studenţi şi cadrele didactice ale USMF, la eveniment au participat preşedintele Comisiei parlamentare de protecţie socială, sănătate şi familiei, medicul Vladimir Hotineanu, deputatul Valentina Stratan, precum şi viceminiştrii Sănătăţii Octavian Grama şi Mihai Ciocanu. 

Bobocii au depus jurământul de studenţi ai USMF „Nicolae Testemiţanu“ şi au luat parte la primul clopoţel universitar. Reporterii „Adevărul“ au fost însă curioşi în legătură cu ceea ce cred proaspeţii medicinişti despre problemele sistemului de sănătate moldovenesc. Cum ar fi, de exemplu, exodul medicilor spre vestul Europei, mita din centrele medicale şi lipsa de specialişti din mediul rural.

„Mă văd lucrând în Chişinău în domeniul osteopatiei. Cred că un salariu foarte mare m-ar motiva să lucrez în mediul rural. Probabil vreo 2-3.000 de euro. Sper ca prin studiile mele să-mi asigur un salariu decent. Şi aici putem să facem bani dacă suntem deştepţi. De exemplu tatăl meu e medic şi chiar dacă lucrează doar la stat face destui bani cât să ne asigure un trai civilizat“, spune Cristina Scutelnic, unul dintre noii studenţi ai USMF „Nicolae Testemiţanu“, admiţând că pentru un salariu suficient de mare, ar putea putea profesa şi în străinătate.

„Vreau să mă specializez pe chirurgie sau neurologie. Prefer să lucrez în Chişinău fiindcă sunt de-aici. Depinde de împrejurări. Ca medic ştiu că voi avea un salariu mic, dar poate voi avea noroc de un soţ. Mita e un fenomen existent în sistemul nostru de sănătate şi ştiu medici care se bazează pe ea. Chiar dacă aş fi ministrul Sănătăţii, n-aş eradica-o“, susţine şi Victoria Prohorov, o altă studentă la medicină.

„Locuiesc în oraş şi mă văd lucrând în mediul urbană. Ca să merg la ţară ar trebui să primesc o ofertă ieşită din comun, gen un salariu de 10.000 de lei. Nu cred că ar trebui să existe mită, fiindcă nu banii-l fac pe om. Dacă aş putea eradica mita, în primul rând aş majora salariile suficient de mult încât medicii să nu mai aibă nevoie să ia şpagă“, e de părere şi studenta Cătălina Tomulescu.

„Sunt copii care vin din licee. Rolul universităţii e de a face din ei profesionişti redutabili în medicină. E indiscutabil că suntem co-interesaţi ca aceşti tineri să profeseze la ţară, unde avem multe locuri vacante, dar şi în centrele raionale şi-n municipii. E indiscutabil că le vom insufla educaţia şi atitudinea corectă faţă de pacient. De ce să vorbim de mită la anul I? Peste 10 ani când va ieşi din facultate poate va dispărea acest fenomen“, a spus rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu“, Ion Ababii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite