Nervi şi... amnezie în prima zi de obligativitate a cardului de sănătate: Erori de sistem, servicii nevalidate şi PIN-uri uitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform ”tradiţiei”, intrarea în vigoare a unei noutăţi cum este folosirea obligatorie a cardului de sănătate la acordarea unor servicii medicale dă peste cap întreg sistemul implicat. Prima verigă slabă - sistemul informatic, dar şi memoria asiguraţilor.

Prima zi, efectivă, în care serviciile medicale se acordă exclusiv pe baza cardului de sănătate a evidenţiat slăbiciunile sistemului. Potrivit Rozaliei Nistorescu, preşedinta Patronatului Medicilor de Familie din Sălaj, în funcţie de programul informatic folosit de fiecare cabinet în parte, situaţia a oscilat în dimineaţa zilei de luni, 4 mai, între blocaj total şi funcţionare greoaie.


”Spre exemplu, la mine, îmi recunoaşte cardul asiguratului, îmi selectează pacientul, îmi apare şi reţeta, semnătura cu cardul dar nu mi se validează serviciul. Nici un serviciu prestat azi nu este validat, aşa că este foarte posibil să fi făcut voluntariat. Alţi colegi, care au alte programe, nu pot lucra deloc”, descrie situaţia medicul.


De cealaltă parte, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Marius Tăutu, admite că sistemul merge foarte greu, dar spune că nu se poate vorbi, totuşi, despre un blocaj.


”Da, merge foarte greu, durează, dar merge. La medicii de familie s-au emis reţete, unele farmacii eliberează medicamente, altele nu. Am înţeles că şi în ambulatoriul de specialitate sistemul funcţionează cu încetineală”, spune preşedintele CJAS Sălaj.


Potrivit lui Tăutu, o mare parte din probleme este cauzată de faptul că un număr mare de asiguraţi a uitat PIN-ul cardului. ”Este destul de mare afluenţă şi la ghişeele Casei - sunt cam de trei - patru ori mai mulţi asiguraţi decât într-o zi obişnuită - cei mai mulţi venind pentru că şi-au uitat PIN-urile sau pentru că nu şi-au iniţializat cardul”, explică el.


Reamintim că, începând cu 1 mai, acordarea serviciilor medicale se acordă exclusiv în baza cardului de sănătate, care atestă calitatea de asigurat a pacientului. Cei care, din motive religioase, refuză cardul, pot solicita eliberarea unor adeverinţe, valabile trei luni.

Vă mai recomandăm:

Ce se întâmplă dacă vă pierdeţi cardul de sănătate

Alimentele care te pot îmbolnăvi de cancer. Specialiştii explică ce ar trebui să evităm pentru a preveni boli grave

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite