Absolvenţii de la „Spiru Haret“ din Zalău, obligaţi să repete licenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 2.000 de absolvenţi de facultăţi neacreditate de la „Spiru Haret“  dau din nou examenul în septembrie. Majoritatea celor care au absolvit la „Spiru Haret“ în 2008 şi 2009 vor trebui să repete examenul de licenţă, pentru că altfel diploma lor nu va fi recunoscută de Ministerul Educaţiei.

Aproximativ 2.000 de tineri din Sălăj, care au absolvit în 2008 şi 2009 la Centrul teritorial Zalău pentru învăţământ la distanţă al Universităţii „Spiru Haret“, trebuie să dea din nou examenul de licenţă.

Măsura este o consecinţă a războiului dintre Ministerul Educaţiei şi universitate, concretizat prin Ordonanţa de Guvern nr.50 din 2009, care prevede că absolvenţii „Spiru Haret“ înmatriculaţi în anul I în perioada 2005 – 2008, adică cei care au absolvit şi şi-au dat licenţa în 2008 şi 2009, vor trebui să susţină din nou acest examen. În Zalău, Universitatea „Spiru Haret“ şi-a deschis centrul pentru învăţământ la distanţă în 2003, primii absolvenţi fiind în 2007.

În 2007, 2008 şi 2009 au absolvit, la Zalău, 2.500, de „haretişti“, din care aproximativ 2.000 în 2008 şi 2009.

Examene reprogramate


Potrivit lui Florian Tuduce, directorului centrului din Zalău, excepţie de la obligativitatea de a susţine din nou examenul de licenţă fac absolvenţii facultăţilor de Limba şi literatura română, precum şi cei de la Istorie. De asemenea, absolvenţii de la Drept din 2008 sunt scutiţi de repetarea licenţei, întrucât se consideră că, fiind o facultate cu o durată de patru ani înmatricularea lor s-a făcut în 2004, cu toate că cei mai mulţi s-au înscris în 2005 şi au făcut anii III şi IV în acelaşi timp.

Examenele de licenţă vor fi programate, pe specializări, în perioada 15 – 30 septembrie. Susţinerea lor se face gratuit, fără nicio taxă, la centrul din Zalău, precizează Florian Tuduce. Examinarea se va face tot pe calculator, după aceleaşi subiecte ca şi în anii precedenţi. Singura diferenţă faţă de 2008 şi 2009 va fi că la examen vor fi prezenţi profesori de la Bucureşti, spun reprezentanţii universităţii.

 
Cei care nu dau examen rămân fără diplomă


Florian Tuduce mai susţine că repetarea examenului nu este obligatorie, dar că acela/aceea care nu mai susţine o dată licenţa rămâne fără diplomă. „Noi nu obligăm pe nimeni să vină la examen. Dacă sunt candidaţi care au deja diplome şi le sunt recunoscute la locurile de muncă, foarte bine! Cei, însă, care nu au primit încă diplomele şi nu dau examenul din nou nu o să le mai primească deloc“, precizează el.


 „Doar n-o să rămânem cu banii daţi şi fără nici o diplomă“


Obligatoriu sau nu, examenul de licenţă va fi susţinut din nou de cei mai mulţi dintre cei vizaţi. „Am dat o dată licenţa şi o să o dăm din nou. Doar n-o să rămânem cu banii daţi şi fără nici o diplomă“, spune Claudiu Moldovan, absolvent în 2009 la Facultatea de Psihologie.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite