A murit cel mai tânăr deţinut politic din România comunistă. Închis la 13 ani de Securitate, ales primar după revoluţie

A murit cel mai tânăr deţinut politic din România comunistă. Închis la 13 ani de Securitate, ales primar după revoluţie

Miron Chichişan avea 70 de ani

Miron Chichişan, cunoscut mai cu seamă datorită mandatului său de primar al municipiului Zalău în perioada 1992 - 1996, s-a stins din viaţă duminică, 31 ianuarie 2016, la vârsta de 70 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Regretatul politician zălăuan a avut parte de în viaţă de mult zbucium. După cum povestea, în 2010, pentru Adevărul de Seară de Zalău, la 13 ani a făcut ”cunoştinţă” cu temniţele Securităţii comuniste, devenind, astfel, cel mai tânăr deţinut politic din România. Se întâmpla după ce copilul, atunci, Miron Chichişan, a scris câteva manifeste cu mesaje precum ”Jos comuniştii”, ”Jos regimul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej” şi ”Americanii vor veni în curând”. A fost prins după ce manifestele au fost găsite de un şofer, securiştii identificându-l printr-o expertiză grafologică, făcută după un extemporal dat la şcoală. ”Isprava” a plătit-o cu două luni petrecute în închisoarea Securităţii de la Cluj.


După Revoluţie, a fost ales primar al Zalăului, în mandatul 1992 - 1996, iar în următorii patru ani a reprezentat Sălajul în Camera Deputaţilor, din partea PUNR.


Stresul indus de activitatea şi implicarea sa şi-a spus, însă, destul de repede, cuvântul. Cea mai afectată a fost inima, care a avut nevoie, la scurt timp după plecarea de la Primărie, de un stimulator cardiac pentru a-şi îndeplini menirea. Duminică după-amiază, inima lui Miron Chichişan a încetat definitiv să mai bată. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citiţi mai multe despre viaţa lui Miron Chichişan în articolul publicat în Adevărul de Seară Zalău:

Miron Chichişan: „Îmi venea să mă omor, dar nu ştiam cum”


 

citeste totul despre: